AVERTISMENT OMS: Excesul de antibiotice pentru animalele domestice, problemă tot mai gravă în lume

Embed:

Utilizarea excesivă a antibioticilor pentru animale domestice devine o problemă tot mai gravă în lume. Asta pentru că se crează rezistenţă la mai multe bacterii, iar ca urmare, bolile provocate de acestea ar putea să nu mai fi tratate.

Avertizarea vine din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La rândul său, reprezentanţii Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor confirmă că problema este actuală şi pentru Moldova. 

Unii gospodari din ţara noastră spun că au folosit antibiotice pentru a trata animale sau pentru a preveni o eventuală boală. În multe cazuri, medicamentele au fost procurate direct de la farmacie, fără recomandarea medicului veterinar.

"Ne dau medicamentele cele, noi le facem în apă, prafurile cele. -Sunt antibiotici. - Antibiotici, ceva. Sau dacă ele nu mânâncă, a fost o perioadă în căldurile acestea mari, nu mâncau răţuştele."

"Noi dăm numai de limbrici ca să nu aibă limbrici.Singură mă duc şi cumpăr numai de limbrici şi gata."

"Am dat numai de limbrici şi atât, mai mult nu le-am dat nimic. Nu le-am dat mâncare de care ei cresc repede, numai popuşoi macinat."

Pentru a evita îmbolnăvirea animalelor, specialiştii de la ANSA îndeamnă oamenii să respecte reguli sanitare de îngrijire. Potrivit lor, în cazuri de strictă necesitate, antibiotice pot fi administrate doar la prescripţia medicilor veterinari şi doar după examinare clinică a animalelor.

"Trebuie să fie o strategie naţională de rezistenţă antimicrobiană. Urmează să fie aplicate măsuri per ansamblu, începând cu etapa de înregistrare a medicamentelor veterinare, cerinţe mai stricte şi mai clare faţă de etichetă şi prescripţia", a spus şeful direcţiei ANSA, Victor Pâslaru.

De asemenea, medicii avertizează că utilizarea excesivă a antibioticilor pentru animale poate ameninţa şi sănătatea oamenilor. Printre cele mai periculoase bacterii care pot afecta organismul uman se numără salmonella.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu