AVERILE miniştrilor din Guvernul Sandu. "Săracul" Executivului se declară Năstase. Cine a câştigat cei mai mulţi bani

Embed:

Miniştrii Guvernului Sandu şi-au făcut publice averile, cu excepţia şefei de la justiţie care a ocupat ultima fotoliul de ministru. Deşi pare incredibil, cei veniţi din diasporă au renunţat la ocupaţii care le aduceau anual sute de mii de euro în favoarea unui salariu moldovenesc.

Potrivit declarațiilor de avere prezentate la Autoritatea Națională de Integritate, în 2018, cei mai mulți bani i-a câștigat ministrul de Externe Nicu Popescu. Acesta a avut un venit de aproape 190 de mii de euro și 11 mii 400 de lire sterline. La fel, familia ministrului declară trei apartamente, o vilă și un automobil marca Suzuki fabricat în 2017. 

Şefa de la Finanţe este pe locul doi la capitolul finanţe în topul bogaţilor Guvernului Sandu. Natalia Gavrilița a câştigat, în 2018, 103 mii euro şi mai declară un apartament și două automobile. 

Iar ministrul Economiei, revenit în Moldova tocmai din Statele Unite, a adunat, anul trecut, 85 de mii de dolari, însă este mai bogat în proprietăţi. Vadim Brînzan are cinci apartamente, trei dintre care au fost cumpărate în ultimii doi ani, o vilă și o casă de locuit de 650 de metri pătrați. Mai mult, din declarația de venit se pare că Brînzan nu recunoaşte decât maşinile noi. Acesta are cinci automobile, toate cumpărate în anii în care au fost produse. Printre aceste se numără şi mărci de lux, cum ar fi Porche, Lexus sau Mercedes. 

Şefa de la sănătate a câștigat anul trecut 133 mii de lei, 16 mii de euro și 18 mii de dolari. Ala Nemerenco deţine un apartament, iar anul acesta și-a cumpărat şi un automobil produs în 2018. 

Pe locul cinci în top este ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care se laudă cu două apartamente și un automobil. Anul trecut, Georgeta Mincu a obținut venituri de peste 350 de mii de lei.

Vasilii Șova a câștigat în 2018 aproape 170 de mii de lei. Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, fostul consilier al președintelui Igor Dodon, este proprietarul unui apartament și a unei case. 

Cu zece mii de lei mai puțin a declarat ministrul Apărării, Pavel Voicu. Are două case de locuit cu suprafața totală de peste 350 de metri pătrați, un garaj și o construcție. 

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a câștigat în 2018 peste 90 de mii de lei și trei mii de euro. Deţine două apartamente și conduce un automobil marca Honda. 

Deşi pare greu de crezut, premierul Maia Sandu a trăit anul trecut cu un venit lunar mai mic de 1.000 de lei. Pentru 2018 ea a declarat câştiguri de puțin peste 500 de dolari și 500 de lei românești. Şefa Cabinetului de miniștri locuiește într-un apartament de aproape 75 de metri pătrați și conduce un automobil marca Toyota cumpărat în 2012.

Săracul Guvernului este Andrei Năstase. El afirmă că nu a câştigat nimic în 2018 şi că soţia este cea care l-a întreţinut. Cu toate acestea, el și-a cumpărat recent un SUV model Volvo XC 90 pentru care a plătit aproape 42 de mii de euro. În declaraţie se arată, însă, că soția lui a obținut în jur de 100 de mii de euro din salariul de la o companie germană. Familia lui Andrei Năstase declară şi numeroase proprietăţi imobiliare, între care un apartament, două case, un garaj și alte șapte construcții, destinaţia cărora rămâne incertă.

Nu am găsit declarația de avere a ministrului Justiției, Olesea Stamate. Angajații instituției ne-au spus că nici ei nu au deocamdată documentul și că Stamate mai are la dispoziţie 30 de zile ca să-l prezinte.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu