Averile lui Andrei Năstase, motiv de ştiri false: N-a câștigat niciun bănuț în ultimii doi ani, dar are conturile pline

Embed:

Fotografia cântăreţului român Cristi Nistor a fost folosită de trollii apropiaţi oligarhului Ţopa pe un profil fals de Facebook pentru a-i creşte capitalul de imagine candidatului Platformei DA pentru Primăria Capitalei, Andrei Năstase.

Fake news-ul a fost deconspirat, după ce interpretul a cărui poză a fost folosită, a raportat falsul administraţiei reţelei de socializare.

Minciuna a apărut în această săptămână pe internet ca un pretins anunţ în care un anume Andrei Petru se oferea să plătească 30 de mii de euro persoanei care îi arată cele 11 case ale lui Năstase din declaraţia de avere.

Pentru a părea credibilă, în ofertă era şi un număr de telefon.  Mai multe instituţii de presă apropiate oligarhilor Ţopa au tirajat, fără să verifice, informaţia, distribuind în acest mod falsul. 

Andrei Năstase susţine că, oficial, nu a câștigat în ultimii doi ani niciun bănuţ. Totuşi, el a reuşit să-şi cumpere în 2017 un teren agricol. Lotul se adaugă celorlalte nouă pe care le deţine.

Andrei Năstase, finul de cununie al oligarhului condamnat penal Victor Ţopa, mai are în proprietate 11 case, iar  cea mai scumpă este situată într-un cartier rezidenţial din Capitală.

Locuinţa are o suprafață de 156 de metri pătrați și este estimată la puţin peste 2 milioane de lei.  Presa a mai scris că pe lângă asta,  Andrei Năstase mai are o casă luxoasă în oraşul Bad Homburg din Germania, la 25 de kilometri de Frankfurt.

Acolo locuieşte soţia şi cei trei copii ai săi. În acelaşi oraş sunt stabiliţi și  oligarhii Victor și Viorel Țopa, condamnați penal în Moldova. Liderul PPDA a evitat în repetate rânduri să ofere lămuriri cu privire la neclarităţile din declaraţia sa de avere.

Politicianul susţine că, de fapt, unele proprietăţi indicate sunt nişte coteţe şi acareturi. Mai mult, Andrei Năstase mai spune că a fost nevoit să-şi vândă o maşină pentru a avea din ce trăi.

Chiar dacă susţine că a vândut-o cu bani puţini, declaraţia lui de avere arată că a luat pe ea nici mai mult, nici mai puţin de 35 de mii de euro. De aceşti bani, în Chişinău, îţi poţi cumpăra un apartament cu două camere.

În ultimii doi ani, Andrei Năstase a indicat venituri de zero lei în declaraţia de avere.  Jurnaliştii au mai scris că liderul PPDA şi-a folosit propria mamă în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi de la penalii Ţopa.

Năstase a depus pe conturile ei, din venituri personale şi prin transferuri de la companii offshore, peste 5,6 milioane de lei, sumă retrasă în perioada 2009 - 2012. Același scenariu l-a aplicat şi în cazul soacrei.

Ambele transferuri au fost recunoscute public de preşedintele Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr".

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu