Avem zăcăminte, dar nu şi bani să le valorificăm. "Guvernul va da aceste zone în gestiunea unor companii străine"

Embed:

Autorităţile vor să valorifice din plin zăcămintele din sudul ţării. Mai întâi, însă, este necesară o evaluare a acestora. Şi pentru că avem resurse, dar ne lipsesc investiţiile, zonele cu potenţial de hidrocarburi vor fi date în gestiunea unor companii.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, spune că în cel mult două luni, Guvernul va lua o decizie în acest sens.

"În câteva luni, ne-am propus să acumulăm masa critică de informaţii, pentru a lua o decizie politică la nivelul Guvernului. Oricum, vom concesiona perimetrele pentru cercetări, iar ulterior şi exploatarea industrială sau eventual vom găsi mijloace, astfel încât prima fază de explorări să le facem noi să ştim care este potenţialul", a punctat ministrul.

În prezent, în apropierea localităţii Văleni sunt forate 21 de sonde, cu o adâncime de până la 500 de metri. Acestea extrag zilnic 27 de tone de ţiţei. Experţii spun, însă, că potenţialul ar putea fi mult mai mare.

"Ca să forăm o sondă din straturile de la adâncimile de 2.400 de metri, trebuie investiţii mari. Potenţialul este mai mare, am putea să extragem până la suta de tone pe zi", a declarat Mihai Siupileaga, şef zăcământ din sectorul Văleni.

Geologii spun că în sudul ţării, în straturile solului de la adâncimi mai mari, există şi zăcăminte de gaze de şist.

"Din datele de care dispunem, din anii 60-70, putem constata că avem perspective şi la adâncimi foarte mari. Acolo au fost depistate manifestări de hidrocarburi în carote mecanice şi acum se vehiculează ideea prezenţei gazelor de şist, care tot au fost lăsate deoparte, dar reprezintă ceva de perspecivă", a comunicat Sergiu Borş, inginer geolog.

În prezent, zăcămintele de petrol din zona localităţii Văleni sunt explorate de o companie locală. Aceasta extrage lunar aproximativ o mie de tone de ţiţei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu