Avem PARLAMENT! Curtea Constituţională a VALIDAT scrutinul din 30 noiembrie

Embed:

Curtea Constituțională a declarat legale alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Magistraţii au examinat raportul final prezentat săptămâna trecută de Comisia Electorală Centrală şi au anunţat că scrutinul a întrunit normele consfinţite în Legea Supremă.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi se publică în Monitorul Oficial.

Totodată, CC a respins contestaţiile depuse de trei concurenţi electorali. Este vorba de Oleg Brega, care a contestat procedura de distribuire a mandatelor de deputat, de PCRM, care consideră drept ilegală participarea la alegeri a Partidului Comunist Reformator şi de contestaţia socialiştilor, care nu au recunoscut rezultatele scrutinului şi au cerut organizarea alegerilor repetate.

Cinci partide au acces în Parlament, în urma scrutinului din 30 noiembrie. Este vorba despre PSRM, PLDM, PCRM, PDM şi PL. 

"Se confirmă rezultatele alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova din 30 noiembrie 2014, se validează mandatele deputaților aleși în Parlamentul Republicii Moldova în rezultatul alegerilor. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi suspusă niciunei căi de atac", a declarat preşedintele CC, Alexandru Tănase.

Magistrații au respins șase contestații ale concurenților electorali, inclusiv Partidul Comuniștilor, care a calificat ilegală înregistrarea în cursă a Partidului Comunist Reformator.

"Clar că nu agrează decizia adoptată astăzi de Curtea Constituțională, însă pornind de la cee ace avem vreau să vă comunic că PCRM în continuare va adopta acele decizii care vor fi disctate de interesele cetățenilor Republicii Moldova'', a spus deputatul PCRM, Igor Vremea.

Și socialiștii s-au arătat nemulțumiți de hotărârea magistraților.

"Rămânem pe poziția și pe idea că aceste au fost cu încălcarea gravă a legislației naționale, care a dus la un rezultat greșit. A fost limitat dreptul la vot la aproximativ 800.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, atât cetățeni aflați în Moldova, atât și peste hotare", a enunţat reprezentantul PSRM la CEC, Maxim Lebedinschi.

Publika.md precizează că preşedintele ţării este obligat să convoace noul Legislativ până în data de 30 decembrie.

La prima reuniune a Parlamentului, aleșii vor primi legitimaţiile de deputat. Potrivit Regulamentului Parlamentului, aceasta este condusă de cel mai în vârstă deputat, care de această dată va fi socialistul Eduard Smirnov.

După constituire, deputații în termen de zece zile formează fracțiunile, iar apoi aleg conducerea Parlamentului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu