Avem nevoie de o forţă de alternativă în Republica Moldova? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.53) Vitalia Pavlicenco: Noi cu Unirea în frunte trecem deal şi spargem munte.

(UPDATE 22.50) Victor Şelin: Noi cu domnul Stepaniuc avem discuţii aprinse în cadrul Alianţei forţelor de stânga legate de întocmirea listei. Am renunţat la afaceri pentru a intra în viaţa politică. Am acţiuni în companii. Alianţa forţelor de stânga va fi în Parlament, iar împreună cu PCRM va forma majoritatea parlamentară.  

(UPDATE 22.45) Victor Stepaniuc: Această alianţă de guvernare se discreditează. trebuie să apară o a treia forţă. Partidele extraparlamentare pot să o facă. Eu cred că vor apărea două astfel de forţe. Partidele extraparlamentare ar trebui să aibă acces la televiziuni, ceea ce nu se întâmplă. Metoda de finanţare a partidelor este una strâmbă. Noi trebuie să sprijinim partidele extraparlamentare. 

(UPDATE 22.42) Victor Ciobanu: Noi înercăm să se consolideze această forţă a treia. Trebuie să ne gândim la câteva elemente cheie care să consolideze spectrul politic.

(UPDATE 22.40) Corneliu Gurin: Şi ce dacă au bani, dacă oamenii nu îi mai iubesc şi nu îi mai cred. Este esenţial să nu ne închidem în ceea ce avem în ţară. Dacă nu se găsesc bani în ţară putem găsi susţinere în exterior.

(UPDATE 22.36) Victor Şelin: Pe segmentul drept va fi război pentru a lichida una dintre componentele alianţei. Două dintre componente se vor alia pentru al lichida pe al treilea. Îl vor bate pe cel mai puternic.

(UPDATE 22.34) Igor Boţan: Nu cred că poate avea loc în Moldova o forţă a treia care să fie o alternativă şi pentru alianţa de guvernare şi pentru opoziţie. Pot apărea şi pe segmentul de stânga şi pe segmentul de dreapta. Nu încape îndoială că în viitoarele alegeri se vor confrunta două idei UE şi UV. Nu ştim dacă se va reuşi crearea unei forţe care să concureze cu PCRM pentru ai pune în pericol accederea în Parlament.  

(UPDATE 22.25) Victor Stepaniuc: Această statalitate are toate şansele să continue dacă liderii politici vor avea capacitatea necesară. Da, noi am creat Alianţa forţelor de stânga. Ideea este pro-Moldova. Haideţi să ne ocupăm  de problemele din ţara asta. Ideea naţioanală nu poate fi decât ideea Moldovei. Nu trebuie făcută propagandă.

(UPDATE 22.19) Vitalia Pavlicenco: De-a lungul anilor, noi PNL-ul am propus bunul, am propus aurul. Fiecrae are dreptul să propună ideea naţională. Noi încă de la 1 decembrie anul trecut i-am chemat pe toţi unioniştii sub acelaşi drapel

(UPDATE 22.14) Corneliu Gurin: În Republica Moldova se face prea multă geopolitică. există foarte multe rezerve interne care pot fi valorificate. Din păcate, atât Rusia cât şi Kazacstanul au o experienţă nu tocmai bună cu noi. Ajunge să ne aruncăm dintr-o extremă în alta, pentru că vom rămâne cu capul sucit.

(UPDATE 22.10) Victor Ciobanu: Forţa a treia ar trebui să fie o nouă viziune care să îmbine cele două viziuni promovate de guvernare şi opoziţie. O viziune care să îmbine integrarea în Uniunea Europeană şi ce în Uniunea vamală.

(UPDATE 22.06) Victor Şelin: Noi avem o înţelegere politică, nu un bloc. Întrebarea este tactică. Cu PCRM nu vom merge la alegeri, dar dacă PCRM va reveni în Parlament noi vom colabora. Comuniştii mi-au apărat drepturile cetăţeneşti. Reprezentanţii Uniunii forţelor de stânga vor fi în Parlament. Cetăţenii Moldovei nu gândesc aşa cum gândeşte Alianţa de guvernare. 

(UPDATE 22.01) Igor Boţan: Noi nu vom avea o forţă a treia globală, universală. Vom avea o forţă a treia segmentară. Bătăliile se vor da în interiorul acestor segmente. 

(UPDATE 21.52) Vitalia Pavlicenco: Integrare europeană, odernizare, europenizare sunt cuvinte care au ros deja urechile. Europenii vin şi se întâlnesc cu Filat pentru că e prim-ministru. După ce va fi dat jos o să îl uite toată lumea. Mesajul unionist combinat cu anticorupţi va prinde bine. Mesajele stataliste acoperă lipsa de mesaj şi identitate. Poţi să ai bani foarte mulţi dar dacă nu ai un mesaj de identitate nu faci nimic.

(UPDATE 21.48) Victor Stepaniuc: Dacă eram disponibili să o facem poate că această forţă er deja creată. Sunt câteva partide disponibile să facă o forţă de centr-stânga. La etapa prelectorală, nu cred că va fi împreună cu PCRM, poate la etapa postelectorală. Fără coaliţii şi echipe profesioniste nu o să ne reuşească masiv. Astăzi mass-media este controlată de guvernare, comuniştii o să îşi ia procentul său de victimă. Punctele de atracţie vor fi echipele şi programele bine închegate.

(UPDATE 21.44) Victor Ciobanu: Forţa a treia însemnă acea echipă politică care va înţelege că trebuie să avem nişte puncte cheie comune care să ducă la dezvoltarea ţării. Nu mai este nevoie de controverse gen mergem spre este sau vest. Trebuie să vedem ce ne consolidează. Această forţă nu trebuie clasificată pe criteriul de stânga sau de dreapta.

(UPDATE 21.41) Corneliu Gurin: Republica Moldova are, în general, de forţă. Cetăţenii trăiesc în lipsă de vigoare. Oamenii au obosit de aşa-zisele reforme şi de lupta pentru ciolan. Într-o a treia forţă care să le dea o speranţă cetăţenilor eu cred. Nu cred că doar u singur partid va fi în stare să schimbe această stare de lucruri.

(UPDATE 21.39) Victor Şelin: Noi am format Uniunea forţelor de stânga. Consider că noi vom acumula locuri în Parlament. A treia forţă nu va fi. Vor fi alte partide, care acum sun în Uniunea forţelor de stânga.

(UPDATE 21.36) Vitalia Pavlicenco: Partidele parlamentare ar trebuie să fie înţelepte şi să gândească în viitor, pentru că guvernarea se erodează şi este nevoie de sânge proaspăt. Partidele în Moldova se erodează nu pentru că fac reforme ci pentru că fură. Partidele Parlamentare fac totul pentru ca să nu acceadă în Legislativ şi alte formaţiuni. Oamenii nu mai cred în proiecte demagogice.

(UPDATE 21.34) Igor Boţan: Există multe lucruri sugestive care spun că este nevoie de forţa a treia. Cel puţin pentru ca Guvernul săse gândească la acest lucru. În Republica Moldova ar putea apărea câteva forţe, nu doar una, care ar forma o forţă de alternativă. Este posibil să avem câteva platforme politice care să aibă succes.

(ORA 21.30) Forţa a Treia. Există oare aceasta şi în Republica Moldova? În ultimul timp tot mai mulţi susţin cu fermitate că avem nevoie de o forţă alternativă. În condiţiile în care o parte dintre alegători sunt dezămăgiţi de partidele din cadrul Alianţei, însă refuză să voteze cu Partidul Comuniştilor, ce le rămâne?

Doar doi ani ne despart de următoarele alegeri parlamentare. În această perioadă, cine are şanse mai mari să devină a treia forţă? Avem nevoie de aceasta? Aflăm astăzi la Fabrika.

Invitaţii emisiunii din această seară  sunt reprezentanţii partidelor extraparlamentare: preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PSD, Victor Şelin, vicepreşedintele Partidului Acţiunea Democratică Corneliu Gurin, preşedintele PPCD Victor Ciobanu, preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc şi analistul politic Igor Boţan.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu