Avarii de proporţii pe reţelele de apă potabilă din Capitală. Şeful Apă Canal Chişinău dă vina pe efectul "гармошка"

Săptămâna trecută au avut loc mai multe avarii pe reţelele de apă potabilă din Capitală. Locuitorii mai multor blocuri din municipiu au rămas fără apă la robinete. Directorul "Apă Canal Chişinău" dă vina pe ţevile învechite şi pe capriciile vremii. Totuşi, Constantin Becciev a dat asigurări că livrarea apei nu va fi sistată, chiar dacă râul Nistru, sursa cea mai importantă de aprovizionare a Capitalei cu apă , a îngheţat.

"Deşi lucrăm în situaţii excepţionale, obiectivele Apă Canal se încadrează în parametrii stabiliţi. Avem 1.100 de adrese de la care au parvenit cereri pentru a interveni. Dintre acestea, 300 sunt branşamente, din care practic jumătate se referă la fondul locativ al municipiului Chişinău. Pe parcursul săptămânii trecute au avut loc peste 200 de rupturi, inclusiv pe carosabil", a comunicat Becciev.

O avarie de proporţii s-a produs pe strada Florilor, din sectorul Râşcani al Capitalei. "Sâmbăta trecută poate fi numită sâmbăta neagră. Am avut mai multe avarii de proporţii, două scurgeri pe strada Florilor, o ruptură pe toată suprafaţa apeductului de pe aceeaşi stradă", a precizat funcţionarul.

Şeful Apă Canal Chişinău a găsit şi vinovatul: "Schimbările vremii, îngheţurile toamna şi dezgheţurile primăvara, creează efectul гармошка (n.r. acordeon),  care provoacă foarte multe avarii".

Becciev spune că nu se plânge, deşi a fost nevoit să lucreze şi în calitate de dispecer în week-end, din cauza numărului mare de sesizări parvenite din partea locuitorilor Capitalei. Totuşi, acesta  a precizat că "insuficienţa dotării cu tehnică grea" se resimte.

Directorul întreprinderii a mai declarat că aprovizionarea cu apă din cisterne este, deocamdată, imposibilă, deoarece apa îngheaţă sub presiunea temperaturilor joase.

Primarul Dorin Chirtoacă a cerut intervenţii, în primul rând, la blocurile locative şi în ariile aglomerate. Edilul a mai solicitat lichidarea cât mai grabnică a scurgerilor de apă şi curăţarea carosabilului.

Potrivit lui Chirtoacă, este necesară şi dublarea sau chiar triplarea numărului de personal al furnizorului de apă potabilă, inclusiv al dispeceratului. "Astfel ca fiecare solicitant nu doar să aştepte să-i fie rezolvată problema, dar şi să ştie când aproximativ se va întâmpla acest lucru", a precizat primarul.

Pe parcursul acestui an urmează a fi efectuate lucrări de reparaţie ale tronsoanelor de reţea uzate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu