AutoStrada.md: Cum alegem corect roţile de iarnă (Partea 1)

Sezonul rece este pe cale să îşi intre pe deplin  în repturi. Mulţi automobilişti, însă, nu au reuşit să îşi procure anvelope de iarnă, fie din motive personale, fie din neştiinţă de cauză. Astfel, astăzi pornim o serie de articole în care o să vă spunem totul despre roţile de iarnă, de la semnificaţia simbolurilor, la preţurile din magazinele moldoveneşti! În continuare o să vorbim despre descifrarea simbolurilor pe care le putem găsi pe anvelope şi alegerea corectă a acestora, scrie AutoStrada.md. 

Ştiai că?
- Anvelopele de iarnă au o compoziție diferită față de anvelopele pentru toate sezoanele sau cele de vară.
- Anvelopele de vreme rece conțin un procent mai mare de cauciuc natural și dioxid de siliciu care evită întărirea cauciucului sintetic în condiții de frig, acest lucru le oferă o tracțiune mai bună la temperaturi mai mici.
- O altă deosebire a anvelopelor de iarnă sunt micile benzi pe profilul căii de rulare, ceea ce duce la creșterea tracțiunii pe zăpadă și în condiții de umiditate permite apei să iasă mai ușor de sub anvelopă. Acest lucru reduce riscul de acvaplanare al automobilelor.

Nu trebuie să uitaţi că anvelopele de iarnă sunt proiectate pentru a vă asigura o mai bună aderenţă pe zăpadă, asfalt umed sau geaţă, dar nu sunt la fel de eficiente pe asfaltul curat şi atunci când temperatura de afară trece de +5 grade Celsius.

Deseori sunt de găsit pe piaţa din Moldova anvelopele de iarnă cu prezoane de metal, pentru a îmbunătăți aderența pe zăpadă sau pe gheață, dar sunt interzise în majoritatea celorlalte țări, datorită pagubelor pe care le provocă suprafeței carosabile a drumurilor. Partea proastă a acestor anvelope este că sunt mai periculoase atunci când asfaltul nu este acoperit de zăpadă. Pentru că prezoanele sunt mai înalte decât cauciucul, suprafaţa de contact cu asfaltul se reduce, iar astfel distanţa de frânare se va mări, respectiv şansele de accident sunt mai mari.

Continuarea articolului o găsiţi pe AutoStrada.md. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu