Autorul atacului armat din oraşul german Halle, reţinut. Detalii cutremurătoare, povestite de martori

Embed:

Un german în vârstă de 28 de ani a fost cel care a provocat atacul armat din oraşul german Halle, soldat cu doi morţi şi mai mulţi răniţi. După producerea agresiunii, ar fi încercat să fure un taxi şi să dispară. A fost reţinut însă de poliţie la scurt timp, iar procuratura federală îl cercetează acum pentru crimă calificată. Deocamdată nu se ştie ce l-ar fi determinat pe bărbat să producă aceste acţiuni şi dacă ar fi avut o motivaţie antisemită.

"Un bărbat a murit imediat după ce a fost deschis focul, pe Ludwig-Wucherer-Straße. Cealaltă victimă, o femeie, a fost găsită în zona Humboldtstraße. Cât priveşte motivul atacului, acestea încă nu au fost stabilite".

Un martor a povestit că la început, un bărbat ce purta vestă militară şi cagulă pe cap a aruncat o grenadă în direcţia unui restaurant de tip fast food, fix în faţa unei femei, apoi a deschis focul spre local. Avea asupra sa muniţii artizanale, care, din fericire, nu toate au funcţionat.

"Am fugit toţi în spatele restaurantului. În timp ce unii căutau o ieşire sau cel puţin o fereastră, eu m-am ascuns în baie. Atunci se auzi un alt zgomot puternic, iar oamenii continuau să ţipe".

Membrii comunităţii evreieşti au mărturisit că cineva a încercat să forţeze uşa singagocii, dar fără succes. În acel moment, în jur de 80 de persoane erau în interior şi sărbătoreau "Ziua Ispăşirilor". Ulterior, atactorul ar fi încercat să deschidă poarta cimitirului evreiesc, situat pe aceeaşi stradă cu lăcaşul de cult, utilizând focuri de armă.

"Atacatorul a încercat să distrugă uşa singagocii cu arme grele. Mulţumim lui Dumnezeu că această uşă a fost mai puternică decât arsenalul pe care îl avea atacatorul asupra sa".

"Pentru noi este şocant că acest atac s-a produs tocmai în ziua când sărbătoream Yom Kippur. Aproape toată ziua ne-am aflat în sinagogă, iar atacatorul ar fi putut pătrunde în interior. Atunci ar fi putut avea loc un adevărat masacru".

Întreaga scenă de groază a fost filmată cu un telefon mobil, pe care suspectul îl ţinea la piept. În înregistrarea, pe care a postat-o pe un site cu jocuri video, el se prezintă drept "Anon", cu referire la gruparea Anonymous, neagă Holocaustului, aduce jigniri femeilor şi imigranţilor şi susţine că evreii ar sta la baza multor probleme.

Aseară, în semn de omagiu pentru victimele atacului, Parlamentul European a ţinut un moment de reculegere. Primarul din Halle a creat o celulă de criză, iar toate forţele de ordine au puse în alertă. Autorităţile admit că bărbatul, care ar fi neonazist, ar fi acţionat de unul singur.

Lasă un comentariu