Autorităţile vor să lanseze programul "Drumuri", asemănător cu cel al fostei guvernări democrate "Drumuri Bune"

Autorităţile intenţionează să lanseze programul "Drumuri", un proiect care seamănă izbitor cu cel al fostei guvernări democrate "Drumuri Bune". Principiul de bază al acestuia este reabilitarea unui tronson de drum din fiecare localitate, porţiuni identificate şi propuse Guvernului de către primari. Întrebat de jurnalişti care este diferenţa dintre ce a fost şi ce propune noul guvern, Anatol Usatîi a spus că este vorba despre un concept nou. 

"Drumuri 2020. Noi propunem modificări. Înainte de a discuta despre lungimi, bani pentru fiecare sat, să discutăm metoda şi abordarea. Prima întrebare, de ce nu se ia în consideraţie numărul populaţiei în localitate şi noi am încercat şi am pus o formulă care va lua în calcul", a menţionat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii a vorbit şi despre planurile de reabilitare a drumurilor naţionale. De la începutul anului, au fost făcute deja licitaţiile pentru reparaţia a 200 de kilometri de drum. Pe lângă asta, urmează a fi lansate concursuri pentru alţi 170 de kilometri. Pentru început, costurile vor fi acoperite de împrumutul promis de ruşi şi anunţat de premierul Chicu în noiembrie. Doar că abia luna viitoare vom şti cu siguranţă dacă primim bani şi cât ne va împrumuta Moscova. Anatol Usatîi spune că ar fi bine să obţinem un credit de cel puţin 1,3 miliarde de lei.

Întrebat de jurnalişti dacă autorităţile au un plan "B" în cazul în care Rusia se răzgândeşte, acesta a răspuns: "Dacă nu vom avea bani, nu vor fi făcute lucrări".

În prezent, aproape 480 de kilometri de drumuri naţionale sunt în reparaţie, dar jumătate - proiecte restante, care trebuiau finalizate demult.

"Aproape jumătate, poate mai mult de jumătate. Dumneavoastră cunoaşteţi cu lux de amănunte problemele care sunt la reabilitarea drumului R1 Chişinău - Ungheni. Acolo, din cinci sectoare, doar unul a fost dat în exploatare. Dar conform planurilor noastre, şi vedeţi că dacă mergeţi pe acest drum, lucrările sunt pe finisate, iar noi credem că în acest an, drumul va fi dat în exploatare. La fel, lucrările se tărăgănează pe drumul Hânceşti - Lăpuşna. Mai sunt contracte care au fost reziliate, apoi relicitate", a declarat Anatol Usatîi.

În Moldova sunt în jur de 10 mii de kilometri de drumuri publice, dintre care şase mii sunt gestionate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, iar restul - de Consiliile Raionale. Alţi aproximativ 30 de mii de kilometri sunt drumuri locale.

loading...

Lasă un comentariu