Autorităţile vor să întoarcă compania "Air Moldova" în proprietatea statului. Anunţul, făcut de Igor Dodon

Embed:

Autorităţile vor să întoarcă compania "Air Moldova" în proprietatea statului. Anunţul a fost făcut, astăzi, de preşedintele ţării, Igor Dodon, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Şeful statului a declarat că la şedinţă a participat noua conducere a  "Air Moldova" şi reprezentanţii Agenţiei Proprietății Publice. 

"Sunt premise şi sunt deja argumente documentate care ne permit să anulăm acordul de privatizare AIR Moldova. În timpul apropiat statul va iniţia o cauză în acest sens", a declarat Igor Dodon preşedintele ţării.

În cadrul audierilor organizate, ieri, de comisia parlamentară de anchetă, fostul ministru al Economiei Chiril Gaburici a declarat că la baza deciziei din 2018 privind privatizarea companiei "Air Moldova" a fost starea financiară dezastruoasă a întreprinderii.

Raportul final al comisiei va fi prezentat în plenul Parlamentului la mijlocului lunii septembrie. „Air Moldova” a fost scos la privatizare, în toamna anului trecut. Cumpărător a fost compania fondată de către un grup de investitori, iar cea mai mare cotă şi anume 49% este deținută de "Blue Air", o întreprindere din România de aviație privată, cu sediul la București.

Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare a depășit suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei "Air Moldova", pe care investitorul s-a obligat să le achite. Anterior, liderul liberalilor, Dorin Chirtoacă, a prezentat probe care ar demonstra că, în anul 2000, Andrei Năstase l-a ajutat pe naşul său de cununie Victor Ţopa să privatizeze compania "Air Moldova".

Cei doi au reuşit să convingă guvernarea de atunci că au identificat un investitor german pentru compania de stat, pe când, în realitate, beneficiarii acestei scheme erau chiar ei doi. În urma acestei escrocherii statul a pierdut aproape şapte milioane de euro. Ulterior, pe vremea când Vladimir Voronin era președintele țării, compania a revenit în posesia statului. Andrei Năstase nu a comentat atunci declaraţiile lui Chirtoacă.

Lasă un comentariu