Autorităţile vor să elaboreze un nou Cod al Transportului Rutier

Numărul accidentelor rutiere cu implicarea transportului de pasageri poate fi redus prin înăsprirea cerinţelor faţă de transportatori. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a elaborat mai multe proiecte de modificare a legislaţiei, care vor permite securizarea traficului rutier.

În prezent, administratorii de rute nu pot să controleze microbuzele şi angajaţii. Asta pentru că puţine întreprinderi de transport din Moldova au în proprietate microbuze şi autobuze. De cele mai multe ori, ei închiriază mijloacele de transport.

"Ei cu chirie lucrează. Şi un patron nu poate să întreprindă măsuri administrative cu cineva care nu este angajatul lui. Dacă încasează de la fiecare autobuz de la 2500 până la vreo 5000 de lei lunar, pe dânsul nu-l interesează securitatea călătorului", a declarat ministrul Transporturilor, Anatol Şalaru.

Potrivit noului cod rutier, elaborat de Ministerul de resort, organizarea transporturilor de călători se va face în baza principiilor europene. Companiile din domeniu vor trebui să aibă capacitatea financiară şi profesională necesară, dar şi reputaţie. De asemenea, cel puţin 50 la sută dintre unităţile de transport care lucrează pentru firmă vor trebui să fie în proprietatea acesteia. Transportatorii susţin parţial prevederile noului cod.

"În ceea ce ţine de închiderea, deschiderea curselor, crearea acelui organ ANTA, nu putem susţine aşa aberaţii. Ei vor avea posibilitatea să deschidă curse adăugătoare, în faţa transportatorilor care, cum s-ar spune, nu s-au supus lor, ei vor avea posibilitatea să retragă operatorilor existenţi cursele pe care le au şi le vor da celorlalţi, care vor lucra un an şi, de asemenea, le vor fi retrase", a spus directorul Asociaţiei patronale a transportatorilor auto, Eugen Galupa.

Proiectul noului Cod al transporturilor auto urmează a fi avizat de Ministerul Justiţiei şi aprobat de Guvern.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu