Autorităţile ucrainene vor sista activitatea tuturor instituţiilor publice din teritoriile controlate de separatişti

Embed:

Autorităţile ucrainene vor sista activitatea tuturor instituţiilor publice din teritoriile controlate de separatişti, în estul ţării. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un decret în acest sens. Între timp, violenţele din regiunea Donbass nu contenesc. Nouă civili şi şapte militari ucraineni au murit în ultimele 24 de ore. 

Preşedintele Ucrainei a semnat un decret care prevede anularea statutului special pentru regiunea Donbass. Ca să intre în vigoare, documentul trebuie să fie votat în Rada Supremă de la Kiev. Iniţiativa vine ca răspuns la atacurile rebelilor proruşi din regiune. Şase civili, printre care o fetiţă de cinci ani, au fost ucişi vineri într-un atentat cu mortieră. Autorităţile de la Kiev susţin că militanţii utilizează armament interzis, cum sunt bombele cu fragmentaţie.

"Am fost telefonat pe la ora 23.00 şi anunţat că nu mai am casă, a explodat, totul a ars", a spus o persoană.

"Se deplasează cu maşinile spre periferia oraşului şi încep să tragă. Au tras în noi", amenţionat o altă persoană.

În ultimele 24 de ore, militanţii proruşi au atacat de aproximativ 60 de ori poziţiile armatei ucrainene. Există temeri în legătură cu riscul unui război total odată cu sosirea trupelor şi tancurilor ruseşti, confirmată de NATO. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Pompuy, a chemat părţile să respecte acordul de la Minsk, pentru a evita un scenariu sângeros.

"Rusia trebuie să înceteze să trimită armament şi trupe în Ucraina şi să le retragă pe cele care au ajuns deja în Donbass", a precizat preşedintele Consiliului European.

Moscova, care a respins orice implicare în conflictul soldat cu peste 4.000 de morţi de la jumătatea lunii aprilie, a negat vehement informaţiile cu privire la prezenţa trupelor ruseşti în estul Ucrainei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu