Autorităţile ucrainene nu renunţă la peninsula Crimeea

Embed:

Ucraina nu va da nimănui Crimeea. O spune Ministerul de Externe de la Kiev, după ce autorităţile din peninsulă au declarat că regiunea va intra în componenţa Federaţiei Ruse într-un an. Între timp, situaţia rămâne la fel de tensionată. La Sevastopol, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra unui punct de apărare antirachetă şi au încercat să ocupe o altă bază militară.

Kievul şi-a reafirmat poziţia şi a declarat că peninsula Crimeea este şi va rămâne teritoriu ucrainean. Potrivit Ministerului de Externe, Ucraina îşi doreşte rezolvarea conflictului pe cale paşnică.

"Trebuie să aflăm de ce îşi doresc să adere la Rusia. Noi suntem pregătiţi pentru dialog. Probabil, au ajuns în această situaţie din cauza nivelului scăzut de trai. Poate este nevoie să dezvoltăm cultura. Suntem pregătiţi pentru negocieri, dar fără arme", a declarat ministrul de Externe al Ucrainei Andrei Deşiţa.

Declaraţiile vin după ce autorităţile din Crimeea au afirmat că, în urma referendumului, perioada de aderare a regiunii la Rusia ar putea dura 12 luni. În acest interval, în Crimeea vor fi folosite concomitent hrivna şi rubla rusească.

"Ieri, am adoptat o rezoluţie privind aderarea la Federaţia Rusă. Vom hotărî soarta peninsulei Crimeea, sper că pentru totdeauna", a menţionat preşedintele Legislativului din Crimeea Vladimir Konstantinov.

Între timp, la Sevastopol, oameni înarmaţi au dat buzna pe teritoriile a două baze militare.

"Aproximativ 35-60 de oameni au pătruns pe teritoriu după ce au dărâmat aceste porţi şi un gard. Ei ne-au avertizat că ar putea folosi armele de foc", a spus comandantul bazei militare Vitalii Onişcenko.

Iar zeci de femei din Crimeea au marcat 8 martie cu un protest faţă de prezenţa militară rusă şi viitorul referendum privind aderarea la Rusia.

Grănicerii ucraineni susţin că Moscova a trimis în Crimeea aproape 20 000 de militari, în afara celor 11 000 dislocaţi în permanenţă în bazele flotei ruse din Sevastopol.

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu