Autorităţile nu verifică dacă produsele lactate conţin aflatoxină. Agenţia Sanitar-Veterinară nu are laboratoare specializate

Embed:

În timp ce oficialii din mai multe state europene sunt în alertă din cauza contaminării produselor lactate cu aflatoxină, autorităţile din ţara noastră se pare că nu îşi fac prea multe griji. Responsabilii de supravegherea siguranţei alimentelor din Moldova au recunoscut că nu fac verificări ale calităţii laptelui comercializat în magazine.

Vicedirectorul Agenţiei Sanitar-Veterinare, Grigore Porcescu, spune că autoritatea de supraveghere a siguranţei alimentelor este în proces de reformare şi nu are laboratoare specializate.
 
"Nu avem teste de laborator, nu avem utilaj. Cum să facem? Este doar un singur utilaj la Ministerul Sănătăţii, şi numai acolo se fac teste. Noi suntem la etapa de iniţiere a autorităţii şi nu putem să facem acest lucru într-o lună de zile", a spus vicedirectorul Agenţiei Sanitar-Veterinare, Grigore Porcescu.

Responsabilii de supravegherea siguranţei alimentelor spun că ar putea avea propriul laborator de verificare a lactatelor abia peste aproape doi ani. Iată şi reacţia ministrului Agriculturii la această constatare:

"Am dat indicaţii. Ne-am înţeles cu Agenţia pentru Protecţia Consumatorului să verificăm tot ce este în domeniu şi ştiţi că n-am găsit nimic", a spus ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov.

În timp ce autorităţile care supraveghează siguranţa alimentelor nu testează produsele lactate, calitatea acestora poate fi pusă la îndoială.

"Ar trebui să fie cât de cât testate", a spus un bărbat.

"Sigur că e grav pentru sănătate, dar eu nici nu cumpăr. Cumpăr doar de la ţărani care aduc”, a menţionat o doamnă.

Recent, compania Danone a retras de pe piaţa românească zeci de tone de produse lactate, pe motiv că acestea ar putea conţine aflatoxină, o substanţă cancerigenă, care provine din mucegaiul din furaje. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Serbia, Croaţia, Macedonia şi Bosnia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu