Autorităţile locale dau asigurări că sunt pregătite de îngheţuri

Embed:

După ce ne-am obişnuit ca soarele să ne răsfeţe, iată că frigul pune stăpânire pe toată ţara. În vigoare intră codul portocaliu de răcire a vremii. Avertizarea este valabilă până miercuri. Meteorologii ne anunţă că temperaturile vor scădea brusc cu 10 grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra îngheţuri, vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie, care se vor transforma în lapoviţă.

"Nopţile vor deveni reci şi vor apărea condiţii de îngheţ. Având în vedere că perioada de vegetaţie a culturilor agricole a început, acest fenomen este periculos. Nu putem să excludem faptul că sunt şi copaci înfloriţi prin oraşe şi în sudul ţării, aceştia pot fi afectaţi de valorile negative de noapte", a comunicat Elina Pleşca, director adjunct, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Pentru ca în această perioadă, instituţiile de învăţământ, cele medicale şi sociale să funcţioneze în regim normal, premierul Vlad Filat a cerut autorităţilor locale să ia toate măsurile necesare în acest sens. De asemenea, pentru a proteja culturile de îngheţ, prim-ministrul a solicitat acordarea de asistenţă producătorilor agricoli.

Autorităţile locale spun că sunt pregătite să facă faţă situaţiei.

"A fost stopată căldura, dar suntem gata să o începem din nou, dacă va fi necesitate. Dacă vorbim de livezile de mere, încă nu au început să înfloească în masă, iar în ceea ce ţine de celelalte semănături, care sunt acum într-o stare bună, nu este pericol", a declarat Valeriu Ţarigradschi, preşedintele raionului Glodeni.

"S-au preîntâmpinat primarii localităţilor din raion, s-au preîntâmpinat agenţii economici ce dispun de plantaţii pomicole, producătorii de legume. Cu grădiniţele şi şcolile considerăm că probleme nu vor fi", a spus Valentin Scripcaru, specialist administraţie publică, Consiliul raional Cahul.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 8-11 aprilie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu