Autorităţile intenţionează SĂ ÎNĂSPREASCĂ taxele pe vicii. Ce scumpiri ne aşteaptă în 2016

Embed:

Viciile vor fi mai scumpe în Moldova. Accizele pentru ţigări şi alcool vor creşte anul acesta. Majorările sunt prevăzute în proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală pentru 2016.

De asemenea, vor fi mai mari şi accizele pentru carburanţi. În comparaţie cu anul trecut, impozitele indirecte pentru ţigări şi benzină vor creşte cu peste 10 la sută. 

Documentul prevede o creştere cu 20 de lei a accizei pentru o mie de ţigarete şi va constitui în acest an 220 de lei. De asemenea, a doua componentă a acestei taxe, ce vizează valoarea de pe raft, va scădea cu un punct procentual. 

Conform Acordului de Asociere cu UE, Moldova s-a angajat sa majoreze anual cota acestei accize, astfel ca până în anul 2025 să ajungă la nivelul de 90 de euro. Prin asemenea politici, autorităţile intenţionează să diminueze consumul acestor produse, care dăunează sănătăţii oamenilor.

Proiectul politicii bugetar-fiscale prevede şi majorarea accizelor pentru băuturile alcoolice. Astfel, acciza pentru bere va creşte cu aproape trei lei per litru, iar pentru votcă se va majora cu peste opt lei. În cazul vinurilor, acciza va creşte cu peste un leu.

Accizele pentru aceste categorii de produse sunt revizuite anual în funcţie de rata inflaţiei, care în 2015 a ajuns la nivelul de 13,6 procente.

O altă majorare vizează carburanţii. Pentru o tonă de benzină, acciza va creşte cu peste 400 de lei, iar în cazul motorinei - cu aproape 180 de lei. De asemenea, va fi majorată acciza pentru o tonă de gaz lichefiat cu peste 260 de lei per tonă.

Impozitele indirecte pentru produsele petroliere se aplică pentru a acumula resure financiare la Bugetul de stat şi pentru a dezvolta infrastructura drumurilor.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu