Autorităţile încearcă să găsească locuri de muncă pentru moldovenii expulzaţi din Rusia

Embed:

Problema angajării moldovenilor reveniţi din Federaţia Rusă, după ce Moscova a înăsprit cerinţele faţă de migranţi, a fost tema unei şedinţe organizată de Ministerul Muncii. La discuţii au participat ministrul Valentina Buliga şi şefii agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de muncă.

Angajaţii agenţiilor spun că au cerut de la companii de construcţii să le prezinte liste cu locurile de muncă vacante. Pe de altă parte, majoritatea celor reîntorşi în ţară nu au studii calificate.

Autorităţile intenţionează să majoreze şi salariul minim pe economie. "Suntem în proces de negocieri cu sindicatele şi patronatele ca în imediata perioadă, admitem 1 aprilie, 1 mai, să venim cu o propunere de majorare a salariului minim, în sectorul real al economiei, unde conform estimărilor, va fi nu mai puţin de 1.600 de lei", a spus ministrul Muncii, Valentina Buliga.

În prezent, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă propune 5.600 de locuri. 62 la sută dintre acestea sunt pentru persoanele cu studii superioare şi 38 la sută pentru meseriaşi. Cele mai multe locuri vacante sunt în Chişinău - 39 la sută şi în zona de nord a republicii 28 la sută.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cel puţin de 21.000 de moldoveni au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Rusiei, pentru încălcarea regulilor de şedere în această ţară. Amasada Rusiei în Moldova precizează că doar de la începutul anului, 5.000 de moldoveni au făcut cale întoarsă de la hotar, iar alţi aproape 240 de mii sunt în grupul de risc.

De la începutul acestui an, Moscova a impus noi reguli de şedere pentru străini. Astfel, cetăţenii altor ţări se pot afla fără vize în Rusia doar 90 de zile în decurs de şase luni. Potrivit autorităţilor ruse, în această ţară s-ar afla 520 de mii de moldoveni. Oficiali de la Chişinău vorbesc însă despre 300 de mii de muncitori moldoveni. 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu