Autorităţile îi cheamă acasă pe tinerii plecaţi să-şi caute norocul peste hotare. IATĂ ce răspund aceştia

Embed:

Mai mult de jumătate din cei peste 300 de mii de moldoveni plecaţi peste hotare anul trecut sunt tineri, arată datele Consiliului Naţional al Tineretului. Autorităţile, pe de o parte, îşi exprimă regretul în legătură cu această situaţie, iar pe de altă parte, nu fac decât să spere că tinerii vor reveni acasă.

De Ziua Internaţională a Tineretului, marcată anual pe 12 august, reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului au făcut un apel către tinerii plecaţi să revină acasă şi să împărtăşească din experienţa obţinută în străinătate.

"Tinerii pot contribui pozitiv la dezvoltarea societăţii în care trăiesc prin valorificarea cunoştinţelor şi experienţelor multiple obţinute în afara ţării", a declarat viceministrul Tineretului şi Sportului, Sergiu Stanciu.

Unii tineri nu se arată entuziasmaţi de îndemnul autorităţilor şi spun că Moldova nu le poate oferi ceea ce le oferă alte state. Este şi cazul Veronicăi Pădure, din satul Colicăuţi, raionul Briceni. Tânăra şi-a făcut studiile la Bălţi şi într-un oraş din Germania, unde i s-a oferit un post de profesoară. "Am, totuşi, mai mute posibilităţi. Eu cred că dacă aş fi rămas la noi, în Moldova, nu aş fi putut să ajung aşa departe. Foarte multe colege de-ale mele au plecat de la Bălţi la Chişinău să-şi caute de muncă. Nu am vrut să întâmpin şi eu aceeaşi situaţie revenind în Moldova", a relatat Veronica.

Unii tineri revin, însă, în Moldova. Printre aceştia este şi Lina Adăscăliţei. Ea a studiat în Statele Unite şi s-a întors în ţară fiind convinsă că îşi va face o carieră aici.

"Eu sincer cred că R. Moldova oferă foarte multe oportunităţi de creştere şi dezvoltare. Înţeleg că este un puţin mai complicat, implică mai multe forţe şi sârguinţe, dar este o ţară în dezvoltare, în creştere", a menţionat Lina.

56 la sută dintre moldovenii plecaţi peste hotare anul trecut au vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu