Autoritățile din Bălți au cerut ajutorul colegilor dintr-un oraş din România pentru a lupta ... împotriva puricilor

Autoritățile din municipiul Bălți sunt neputincioase în faţa invaziei puricilor. Paraziții au ajuns din subsoluri până la etajele superioare ale blocurilor de locuinţe. Zilnic, Agenția Sănătate Publică din Bălţi recepționează până la 30 de solicitări din partea locatarilor care cer să fie făcute lucrări de dezinsecție.

"Sunt foarte mulți purici. E imposibil să stai în casă cu copiii. Nu mai știu ce să fac și cu ce să mai stropesc, pentru că sunt foarte mulți. În fiecare zi facem profilaxie, dar nu ajută cu nimic", a declarat Iurie Hmarnîi, directorul Direcției Reparații și Construcții Drumuri Bălți.

"Dezinfectez încăperile cu soluție specială. Când nimeni nu e acasă stropesc peste tot, dar puricii oricum apar."

Insectele și-au făcut apariția chiar și în transportul public, spun funcţionarii.

"Sunt invadate de purici nu doar subsolurile și scările blocurilor. Paraziţi sunt și transportul public – în troleibuze și autobuze. Puricii sar pe picioarele pasagerilor."

Din lipsă de specialişti, dar şi bani pentru soluţii impotriva puricilor, primarul a dat ordin subalternilor să ceară ajutorul colegilor din Botoșani, oraş cu care este înfrățit municipiul Bălţi.

"Faceți legătura cu colegii noștri din România și cereți ajutor de la ei. Altceva nu avem ce face. Ceea ce se întâmplă acum în subsoluri e un dezastru. Adulţii şi copiii ies din scările blocurilor mușcați de purici", a spus Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți.

Pentru că instituțiile responsabile nu dispun de suficiente substanţe chimice, autoritățile din Bălți le recomandă oamenilor să se descurce pe cont propriu. Procesul de achiziţie a dezinfectanţilor a fost tergiversat din cauza reorganizării Centrului de Sănătate Publică în Agenția Sănătate Publică.

"A fost creată o altă agenție. Acum ei fac licitații la nivel național. Procedura se va încheia în 21 august."

Potrivit specialiștilor, puricii s-au înmulţit considerabil din cauza ploilor frecvente din ultima perioadă, urmate de temperaturi ridicate, dar și a numărului mare de rozătoare și animalele fără stăpân.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu