Autorităţile cu ochii pe traficanţii de fiinţe umane

Embed:

Comitetul Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane se întruneşte astăzi, 8 aprilie, în şedinţă. Aceasta va fi prezidată de premierul Vlad Filat. Potrivit ultimului raport al Guvernului SUA, Moldova continuă să fie o sursă importantă pentru traficanţii de fiinţe umane.

Raportul arată că mai multe femei din Moldova sunt forţate să practice prostituţia în Turcia, Rusia, Cipru, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Kosovo, Israel, Liban, Italia, Grecia şi Ucraina. În acelaşi timp, bărbaţii, femeile şi copiii sunt supuşi la munci grele în Rusia şi Ucraina, iar unii minori din Moldova sunt forţaţi să cerşească în ţările vecine.

Problema este mai accentuată în regiunea transnistreană, care nu se află sub controlul guvernului de la Chişinău.

Deşi Executivul s-a implicat semnificativ în lupta pentru combaterea traficului de fiinţe umane şi a creat Comitetul naţional anti-trafic, Guvernul nu a reuşit să demonstreze că face eforturi suficiente pentru judecarea, condamnarea şi pedepsirea funcţionarilor implicaţi în traficul de persoane.

În 2010, Executivul a alocat aproximativ 50.700 de dolari pentru finanţarea unui adăpost temporar pentru adulţi şi copii, victime ale traficului. Centrul este administrat în comun cu Organizaţia Internaţională a Migraţiei. În total, au fost identificate şi ajutate 159 de victime ale traficului.

Din cauza problemelor cu care se confruntă, pentru al doilea an consecutiv, Moldova este plasată în Grupul 2 al ţărilor aflate sub observaţie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu