Autoritatea Bancară Europeană, ACUZATĂ că ar fi muşamalizat spălarea a 200 de miliarde de euro prin intermediul Danske Bank

Embed:

Autoritatea Bancară Europeană este acuzată că a încercat să muşamalizeze spălarea a 200 de miliarde de euro prin intermediul filialei estoniene a Danske Bank. Instituţia, care are drept obiectiv reglementarea şi supravegherea întregului sector bancar al UE, ar fi renunţat să investigheze situaţia de la banca daneză.

Mai exact, potrivit Financial Times, Consiliul de Supraveghere al Autorităţii Bancare Europene ar fi respins un proiect de raport de 45 de pagini şi ar fi ignorat sugestiile autorităţilor de reglementare financiară din Estonia şi Danemarca.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, vice-preşedintele Comisiei Europene pentru politici financiare, Valdis Dombrovskis, a reacţionat dur, menţionând că "este dezamăgitor faptul că Autoritatea Bancară Europeană nu a intervenit în cazul celei mai mari spălări de bani din Europa".

Aproximativ 200 de miliarde de euro, bani proveniţi din Rusia şi din foste state sovietice, ar fi fost spălaţi prin filiala estoniană a băncii daneze. Doar în 2018, Danske a câştigat aproximativ 100 de milioane de dolari din tranzacţiile dubioase.

Totodată, potrivit unei investigaţii interne a celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, şi aceasta instituţie financiară ar fi fost implicată în Laundromatul rusesc, în perioada 2010-2014. Mai exact, oligarhi ruşi, dar şi oameni de afaceri din ţara noastră, au folosit filialele internaţionale ale Deutsche Bank pentru a transfera sume uriaşe de bani.

Printre autorii celei mai mari scheme de spălare a banilor ruseşti se numără şi raiderul nr 1 în CSI, Veaceslav Platon, care în perioada 2010 - 2014 a spălat 20 de miliarde de dolari prin intermediul conturilor Moldinconbank. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau spre o bancă din Letonia, iar apoi în mai multe conturi off-shore. Platon a fost reţinut la Kiev şi condamnat în Republica Moldova la 25 de ani de închisoare.

Totodată, mai mulţi judecători şi executori judecătoreşti implicaţi în spălătoria rusească au fost reţinuţi, iar dosarele acestora au fost expediate în instanţele de judecată.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu