Autonomus Driving Bootcamp: Zeci de tineri ingineri s-au întrecut în a crea MAŞINI care pot fi conduse la distanţă (FOTOREPORT)

Embed:

Şaizeci de tineri pasionaţi de ingineri şi tehnologii informaţionale s-au întrecut în a crea maşini ce pot fi conduse de la distanţă.

Mai mulţi sudenţi de la Univeristatea Tehnică, dar şi câţiva liceeni au prezentat concepte de automobile autonome.  

Până mai ieri aceste maşini nu era decât caroserii pe roţi. Misiunea tinerilor a fost să le pună în mişcare şi nu doar. Ele au fost făcute să acceleze, vireze şi să se oprească în faţa obstacolului. Vitalie Argint are 21 de ani şi este student la Universitatea Tehnică din Republica Moldova. El se numără printre cei 60 de tineri, care acum două luni a acceptat provocarea de a combina cunoştinţele inginereşti cu cele din domeniul IT.

"Am primit această maşină. În ele erau doar motoarele pentru roţi şi volan. Noi am scos tot ce era. Aveau desigur şi un microprocesor mic. Noi am scos microprocesorul. Am studiat fiecare cablu unde se duce alimentare. Am încorporat procesoarele noastre. Poate fi controlată cu ajutorul telefonului", a spus Vitalie Argint, student.

Alţii au atras atenţia prin faptul că au reuşit să bage sub capotă muzica din calculator şi un show de lumini în faruri.

Organizatorul acestui experiment spune că de fapt tinerii au avut în faţa misiunea de a găsi soluţii la probleme reale.

"Problemele care le-am pus noi la rezolvare la maşinuţele acestea sunt problemele reale care sunt aşteptate în industrie. Noi am avut mai multe formule. În cazul dat noi am încercat să băgăm mai multă practică pentru că până acum am experimentat doar cu teoria", a spus Andrei Bragarenco, organizator.

În mare parte, participanţii la acest experiment sunt studenţii de la Universitatea Tehnică din Moldova.

"Sunt convins că ei vor deveni următorii ingineri de succes. Sunt rezultate cu care ne mândrim. Mă bucur că chiar şi studenţii din anul întâi s-au implicat", a declarat Viorel Bostan, rector UTM.

Rezultatele tinerilor i-au impresionat şi pe autorităţi.

"Pentru noi ne dă o perspectivă. Noi vedem că legislaţia care a fost pusă în vigoare din 2018 prin parcurile IT care include şi cercetarea şi dezvoltarea de produse soft începe să lucreze. Aceşti tineri, care sunt inginerii de mâine, de fapt, vor ridica calitatea industriei de automotive şi IT din Republica Moldova la alt nivel", a declarat Vitalie Tarlev, secretar de Stat domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Autonomus Driving Bootcamp este organizat de organizat de Clubul Ingineresc "Micro Lab" din cadrul UTM.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu