Autobuzul electric din Belarus a ajuns la Chişinău. Când îl vom putea testa (GALERIE FOTO)

Embed:

Pe străzile Chişinăului a fost scos astăzi primul autobuz electric. Vehiculul ecologic, alimentat de baterii, va fi testat timp de 30 de zile. Autobuzul electric, adus din Belarus, costă aproape 400 de mii de euro. Autorităţile vor decide însă dacă îl vor cumpăra doar după perioada de testare.

Cei mai mulţi trecători au rămas uimiţi de noul transport:

"-De ce filmaţi?

- Fiindcă e frumos."

"- Ce troleibuz este acesta? "

"Este frumos, mare şi confortabil. "

"Te impresionează. Exteriorul este plăcut."

"În primul rând pentru mediu este foarte bine, nu sunt gaze de eşapament. "

Noul vehiculul are o lungime de 18 metri, adică aproape de două ori mai mare decât un troleibuz obişnuit. Capacitatea maximă este de 168 de pasageri. Şi cabina conducătorului este una modernă.

Este dotată cu aer condiţionat şi un monitor special. Şoferul poate supraveghea cu uşurinţă tot ce se întâmplă în vehicul datorită celor patru camere video instalate la uşi.

"Este uşor de condus. Cabina pentru şoferi este spaţioasă. Salonul pentru pasageri la fel este spaţios."

Pentru a-şi încărca bateria, autobuzul are nevoie de maximum şapte minute. Mecanismul de alimentare este instalat la staţia terminus şi costă 145 de mii de euro. Bateriile ţin pe o distanţă de 15 km.

" Itinerarul a fost ales ca cât mai mulţi pasageri să beneficieze de acest transport plus bvd. Ştefan cel Mare are şi pantă şi am vrea să-l testăm în condiţii dificile", a spus Dorin Ciornîi, şef regia transport electric. 

Întreţinerea unui autobuz electric costă tot atât cât a unui troleibuz, adică 20 de lei la un kilometru. Vehiculul şi staţia de alimentare, care costă 525 de mii euro, au fost primite în calitate de experiment în urma negocierilor între fostul primar interimar Silvia Radu şi oficialii de la Minsk.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu