Austria susţine ridicarea sancţiunilor europene faţă de Rusia

Embed:

Austria susţine ridicarea sancţiunilor europene faţă de Rusia. Autorităţile de la Viena au declarat, după vizita preşedintelui rus, că, de luna viitoare, când vor prelua şefia Consiliului Uniunii Europene, vor depune eforturi pentru a aprofunda dialogul dintre Bruxelles şi Moscova.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost întâmpinat cu onoruri militare de omologul său austriac, Alexander Van der Bellen.

După ceremonia oficială, cei doi lideri de stat au avut o discuţie privată. Sancţiunile au fost unul dintre subiectele de pe agendă.

"Sancţiunile şi orice alte limitări motivate politic sunt făcute cu un singur scop. Prin aceste instrumente se doreşte rezolvarea unor probleme politice, dar, într-un final, ele nu dau rezultatele dorite", a menţionat liderul de la Kremlin.

Şi preşedintele austriac crede că sancţiunile care i se impun Rusiei sunt subiective şi prea dure.

"Cred că, de multe ori, acţiunile şi declaraţiile Rusiei nu sunt interpretate corect. Nu văd motive evidente de ce nu ar trebui să avem încredere în această ţară", a precizat Alexander Van der Bellen, preşedintele Austriei.

Cauza Rusiei a fost susţinută şi de cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

"Sperăm că, în viitorul apropiat, relaţiile dintre Rusia şi Uniunea Europeană vor progresa. Sperăm şi că vor exista progrese în soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, astfel încât treptat să fie eliminate sancţiunile impuse Rusiei", a subliniat Sebastian Kurz, cancelarul Austriei.

Austriecii mai spun că sunt pregătiţi să acţioneze ca o punte între Vest şi Est, deoarece Rusia este un factor important pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii în Europa, dar şi în întreaga lume.

Vladimir Putin a oferit şi un interviu jurnaliştilor austrieci. Oficialul rus a dat asigurări că ţara sa nu-şi doreşte destrămarea blocului comunitar.

"Vă asigur că nu urmărim să dezbinăm ceva sau pe cineva în UE. Suntem mult mai interesaţi să vedem o Uniune Europeană unită şi prosperă, pentru că este partenerul nostru comercial şi economic cel mai mare", a declarat preşedintele Rusiei.

Pe lângă Austria, Rusia se bucură şi de susţinerea Italiei, care de mai multe a apărat-o în faţa celorlalte state din blocul comunitar. 

Părerea celor două state nu este însă susţinută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a dat de înţeles că sancţiunile vor fi menținute atât timp cât Moscova se va implica în conflictul din Donbass.

"Comunicarea cu Rusia nu este uşoară. Cred că sancţiunile economice sunt importante deoarece transmit Rusiei un mesaj clar că trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut în Ucraina", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Vizita lui Putin în Austria a fost efectuată cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea exporturilor de gaz rusesc în această ţară. Acum, acordul a fost prelungit până în 2040.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu