Austria: Cancelarul a prezentat un program, inclusiv prin reducerea imigrației est-europene

Cancelarul austriac, social-democratul Christian Kern, a prezentat un program pe următorii 10 ani axat pe crearea de locuri de muncă, creșterea investițiilor publice și taxarea companiilor multinaționale, informează Agerpres.

Planul constituie o tentativă de recâștigare a votanților care s-au îndreptat spre Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, al cărui candidat a fost la un pas de a câștiga alegerile prezidențiale din 2016, și care conduce în sondaje, pe fondul îngrijorărilor legate de imigrație și de șomaj.

Printre măsurile din program se află și unele controversate, precum restrângerea imigrației din statele mai sărace ale Uniunii Europene, ceea ce contravine legislației europene în vigoare.

''Celor care nu mai cred în noi, celor care sunt dezamăgiți de noi, celor care sunt poate furioși, (le spun că) le aud mesajul și le înțeleg dezamăgirea'', a declarat Kern miercuri, într-un discurs la care au asistat sute de susținători în orașul Wels, cel mai mare condus de un primar al FPO și un fost bastion social-democrat.

''Începând de astăzi vom schimba cursul'', a mai spus cancelarul, anunțând obiectivul creării a 200.000 de locuri de muncă la orizontul lui 2020.

Planul său de 166 de pagini include, între altele, creșterea salariului minim, dar și măsuri în domeniul sănătății.

În discurs, Kern s-a referit la imigrația din estul Europei, angajându-se să ceară măsuri de restrângere a practicilor prin care companii pot trimite lucrători europeni în Austria fără a plăti integral impozite în această țară.

''Avem o situație în care aceste țări est-europene își exportă șomajul în Austria'', a afirmat cancelarul Kern, susținând că va face presiuni în UE pentru ca acești cetățeni străini să aibă acces pe piața muncii din Austria doar în sectoarele cu un evident deficit de personal.

Planul său propune, de asemenea, aplicarea unei taxe ''punitive'' de peste 25% companiilor care își exportă profiturile în alte state europene pentru a evita plata impozitelor în Austria.

Mandatul actualei coaliții de guvernare de la Viena expiră în toamna lui 2018, iar Kern a dezmințit speculații persistente cu privire la destrămarea alianței social-democraților cu Partidul Poporului (OVP) în 2017 și convocarea de alegeri anticipate.

Lasă un comentariu