Audieri publice pentru Votul Uninominal. Mihai Godea, despre votul electronic, alegătorii din diasporă şi din Transnistria

A doua rundă de audieri publice pe marginea proiectului privind introducerea votului uninominal are loc astăzi la Parlament. 

Campania de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de introducere a votului uninominal a demarat la începutul lunii martie. Până acum o săptămână, au fost colectate peste 530.000 de semnături de la cetățenii care susțin introducerea votului uninominal.

Politicianul Mihai Godea a vorbit despre votul electronic, alegătorii din diasporă şi din Transnistria.

"Cât priveşte diaspora, este o problemă care trebuie rezolvată în acest sens pentru că circumscirpţiile în Republica Moldova se vor face inclusiv după criteriul teritorial-demografic. Cetăţenii plecaţi sunt lista electorilor şi în baza acestor liste se fac circumscripţii uninominale.

Ideal ar fi ca toată lumea să se înscrie în listele electorale la misiunile diplomatice şi consulare, şi după care să fie extraşi de aici, din listele din ţară, ca să fie foarte clar câţi, totuşi, electori avem noi într-o circumscripţie în ţară şi cum procedăm în raport cu diaspora. Lucrurile trebuie gândite cu foarte mare grijă.  

În ceea ce priveşte votul electronic, eu nu aş împărtăşi optimismul CEC. Pilotarea se poate face, dar dacă admitem că oferim tuturor cetăţenilor semnături electronice gratuit din partea statului, chestia asta costă. Să vedem dacă există suficiente fonduri pentru acest lucru. Este un mecanism dificil şi costisitor. Cu pilotarea probleme nu vor fi.

O ultimă observaţie cu Transnistria. Eu nu as pleda să lasam în prevederile tranzitorii. Eu cred că alegerile trebuie organizate, indiferent de posibilele pericole şi ameninţări. Avem în jur de 10.000- 30.000 de alegători care votează tradiţional din localităţile din stânga Nistrului. Nu aş vedea nicio tragedie dacă un deputat de Dubăsari sau de Camenca ajunge deputat în baza circumscripţiei uninominale cu 2.000 sau 3.000 de voturi, exprimate în această circumscripţie, va fi o reprezentare mai mare, decât de loc, aşa cum avem la ora actuală. Este o asumare politică faţă de acest teritoriu. Trebuie să mai cântărim la acest capitol", a declarat politicianul Mihai Godea.

PUBLIKA.MD aminteşte că procesul de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de introducere a votului uninominal a demarat la începutul lunii martie. Până acum o săptămână, au fost colectate peste 530.000 de semnături de la cetățenii care susțin introducerea votului uninominal. Cei care au semnat, speră că în Parlament nu vor mai ajunge oameni necunoscuţi cu angajamente faţă de partide, ci faţă de alegători.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu