Audieri publice pentru Votul Uninominal. Ian Lisnevschi: "Trebuie să dăm posibilitatea cetăţenilor să se exprime"

A doua rundă de audieri publice pe marginea proiectului privind introducerea votului uninominal are loc astăzi la Parlament. 

Campania de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de introducere a votului uninominal a demarat la începutul lunii martie. Până acum o săptămână, au fost colectate peste 530.000 de semnături de la cetățenii care susțin introducerea votului uninominal.

Directorul companiei Intellect Group, Ian Lisnevschi consideră că sistemul uninominal este o soluţie pentru Moldova, trebuie să dăm posibilitatea cetăţenilor să se exprime, însă încă nu suntem gata pentru un sistem complicat

"Foarte mult s-a discutat despre sistemul electoral, toţi sunt de accord că sistemul politic din Republica Moldova are o problemă care a distanţat societatea de partidele policite, neîcredeerea în partide este de 90%.

Uninominal este un sistem care are şi plusuri şi reguli. Dar când vorbim despre un sistem preferenţial trebuie să vedem. În Republica Moldova, din 44 de partide vor fi limitate până la 4.

Despre pluralism politic nici vorbă, de acceea uninominal este o solutie. Este complicat pentru că noi încercăm să completăm anumite. Fiecare cetăţean plecat poate să voteze în ambasadă, dar pentru un candidat unde este inregistrat.

Ce ţine de Transnistria e posibil de acordat un număr par. Totuşi să ramânem la un sistem majoritar absolut, suntem într-o ţară unde partea geopolitică influenţează alegerile parlamentare. Trebuie să dăm posibilitatea cetăţenilor să se exprime.

La final aş vrea să menţionez că nu suntem gata pentru un sistem complicat", a afirmat directorul companiei Intellect Group, Ian Lisnevschi.

PUBLIKA.MD aminteşte că procesul de colectare a semnăturilor în susținerea inițiativei de introducere a votului uninominal a demarat la începutul lunii martie. Până acum o săptămână, au fost colectate peste 530.000 de semnături de la cetățenii care susțin introducerea votului uninominal. Cei care au semnat, speră că în Parlament nu vor mai ajunge oameni necunoscuţi cu angajamente faţă de partide, ci faţă de alegători.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu