Audieri în Parlament: Autorităţile au recuperat 1,6 miliarde de lei din banii sustrași din cele trei bănci fraudate

Embed:

Autorităţile au recuperat 1,6 miliarde de lei din banii sustrași din cele trei bănci fraudate. Datele au fost prezentate de guvernatorul Băncii Naționale și de șeful Centrului Național Anticorupție în cadrul audierilor din Parlament. Suma recuperată de BNM, este de aproape 1,3 miliarde, restul de CNA.

"Vreau să spun că din aceste cifre, 18% provin din vânzarea activelor propriu-zise aflate în proprietate. Restul banilor vin din încasări, din vânzarea gajului, din rambursarea creditelor sau din încasări forţate", a declarat Sergiu Cioclea, guvernatorul BNM.

"7,74 miliarde este suma prejudiciului pe dosarele penale trimise în judecată cu identificarea beneficiarilor. 1,9 miliarde este suma prejudiciului în dosarele aflate în anchetă cu beneficiarii identificaţi şi 1,06 miliarde este suma prejudiciului unde beneficiarii finali încă nu sunt identificaţi", a declarat Bogdan Zumbreanu, şeful CNA.

Deputații i-au întrebat pe responsabili dacă unele partidele politice din actualul
legislativ și-au finanțat campania electorală din banii fraudați.

"În acea perioadă din 2014, după cum susţine şi Cioclea, din Banca de Economii, care era controlată de PLDM, au fost scoase activele. Îmi apare întrebarea nu a fost cumva a fost finanţată campania preelectorală a PLDM din 2014 din banii furaţi din Banca de Economii", a specificat Corneliu Dudnic, deputat PDM

"În privinţa finanţării campaniei electorale, dacă vom avea dovezi clare, veţi cunoaşte", a punctat Zumbreanu.

Liberal-democrații au criticat raportul prezentat de CNA și BNM.

"Hoţul strigă prindeţi hoţul. Dacă să ne gândim despre campania electorală din 2014, să ne gândim că cu o mare probabilitate din banii fraudaţi, din frauda bancară s-a făcut Campania electorală a unor partide. Unii lideri politici merg la Bruxelles şi denigrează Republica Moldova, să ştiţi că ne iau fiorii cu toţii", a declarat Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Cele trei bănci au intrat în proces de lichidare în 2015. Potrivit strategiei de recuperare a banilor furaţi, prezentată la începutul anului de Procuratura Generală, din suma de 10,7 miliarde de lei, care a rămas pe seama BNM, în instanța de judecată au fost trimise cauze penale în care sunt cunoscuţi beneficiarii finali, fiind deja investigat cu certitudine prejudiciul de 5,6 miliarde de lei.

Deciziile vor fi puse în executare în următoarele cauze penale: fraudarea a 52 de milioane de lei de condamnaţii Rusu, în cazul Caravita, 472 de milioane, sustrase de Vlad Filat, iar pentru furtul a 869 de milioane de lei, după gratii stă Veaceslav Platon. Sentințe de condamnare în prima instanță are Ilan Şor şi Chiril Lucinschi.

Pe rol mai sunt în instanța de fond dosare în valoare de 1,38 de miliarde de lei ce vizează grupul Gacichevici, și de 485 de milioane, pe numele unor persoane de la Unibank.

În același timp, cauzele care vizează alte 1,9 miliarde de lei sunt la etapa urmării penale și urmează să fie trimise în instanță.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu