AUDIERI ÎN CAZUL AMNESTY: Ce a declarat în parlament avocatul poporului pentru protecţia drepturilor copilului

Embed:

Amnesty Moldova nu a catadicsit să anunţe administrația Liceului "Lucian Blaga" din Chişinău și nici părinții elevilor despre acțiunea organizaţiei de acum două săptămâni, unde minorii au stat cu sacii pe cap şi ștreangurile la gât. Confirmarea a fost făcută de avocatul copilului, Maia Bănărescu, în cadrul unor audieri organizate astăzi în Parlament.

"Avocatul poporului pentru drepturile copilului a solicitat deputaților să îmbunătățească legislația din domeniu pentru a putea sesiza procurorii în asemenea cazuri. Deputaţii democraţi, care au şi cerut organizarea audierilor, au declarat că prin acţiunea Organizaţiei Amnesty Moldova a fost încălcată grav Convenţia Internaţională cu privire la protecţia copiilor.

Parlamentarii au cerut ca ONG-ul să fie amendat pentru ca pe viitor să nu mai fie admise astfel de acţiuni. Amnesty Moldova a fugit şi astăzi de jurnaliştii noştri şi a evitat să comenteze declaraţiile avocatului copilului. Reprezentanţii organizaţiei în continuare îşi justifică acţiunea şi susţin că au avut acorduri de la unii părinţi, însă fără a prezenta vreun act", Augustina Badica, reporter.

"Amnesty International spune că a fost coordonat, doamna directoare că nu a cunoscut. Amnesty International vorbeşte despre faptul că părinţii şi-au exprimat acordul ca în final să constat că întradevăr la nivel de instituţie de învăţământ nu au avut coordonări. Părinţii au confirmat că ei nu au dat acordul de a fi atraşi în această activitate", a spus Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru protecţia copilului.

"A fost gravă sfidare din partea acestei asociaţii obşteşti care face de râs a lume întreagă şi asociaţia Mamă o face de râs prin acest acţiuni absolut ilegale, fără acordul părinţilor şi aţi confirmat că fără acordul părinţilor şi cu grava implicare a conducerii acestui liceu", a spus Sergiu Sârbu, deputat PDM.

"Psihologul din şcoală a ştiut ce se întâmplă? Care a fost reacţia ei până la scoaterea copiilor din şcoală şi duşi pentru a fi "executaţi"? Este o traumă psihologică gravă pentru copii", a spus Vladimir Odnostalco, deputat PSRM.

"Cel mai grav este că nu a cunoscut de implicare copilului la nivel de instituţie de învăţământ nimeni, absolut. Indiferent că este psiholog. Organizatorii nu şi-au asumat această responsabilitate", a spus Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru protecţia copilului.

Deputații s-au arătat dezamăgiți și de faptul că unele organizații care pretind a fi detașate de partide, implică minorii în acțiuni cu tentă politică.

"Cei care au organizat această procedură groaznică, să poartă răspundere. Pentru că noi deputaţii nu avem dreptul să intrăm în şcoli în orele de studii. Dar unele organizaţii non-guvernamentale fără coordonare, fără materiale clare ce vor prezenta acolo şi cum se consideră apolitice şi fac politică cu regret nu îi interesul copilului."

Printr-un comunicat de presă, Amnesty Moldova neagă faptul că a încălat legea şi a cerut ca directoarea să nu fie pedepsită. Anterior, cei de la Amnesty susţineau că o parte din acordurile părinţilor sunt în scris, iar o parte, au fost verbale. Chiar și după ce a treia oară am solicitat organizaţiei să ne fie arătate aceste documente, ei din nou au refuzat.

"Vrem să vă rugăm respectuos să ne oferiţi o reacţie, tinând cont de faptul că astăzi în Parlament s-a solicitat audierea avocatului poporului. Mesajul Amnesty International Moldova: găsiţi declaraţia oficial publicată mai multe zile în urmă, este o declaraţie oficială pe care o reiterăm. Vă mulţumesc."

Anterior, adjunctul directorului Amnesty pentru estul Europei şi Asia Centrală a comentat că minorii pot participa la activități teatrale organizate de organizaţie, doar cu acordul părinților.

Cazul a avut loc în data de 18 octombrie. Organizația nonguvernamentală Amnesty Moldova a organizat o conferință de presă în semn de protest pentru expulzarea profesorilor de origine turcă de la Liceul Orizont. În cadrul evenimentului, zece elevi de la Liceul "Lucian Blaga" din Capitală au stat aproximativ jumătate de oră cu saci negri pe cap și cu funii legate de gât. Ulterior, Direcția Educație a Capitalei a sancționat disciplinar directoarea instituției. În 2016 a avut loc un alt caz care a revoltat opinia publică. Atunci, membrii Partidului "Demnitate şi Adevăr" au încătuşat un minor de panoul din faţa Ministerului de Interne.

CITEŞTE ŞI: Înspăimântător! Un ONG apropiat Maiei Sandu i-a pus pe mai mulţi copii de la un liceu din Capitală să stea cu funia la gât

CITEŞTE ŞI: AUTORITĂȚILE S-AU AUTOSESIZAT, după ce un ONG i-a pus pe mai mulţi copii de la un liceu din Capitală să stea cu funia la gât

CITEŞTE ŞI: Directoarea liceului, unde învaţă elevii care au stat cu saci pe cap şi cu ştreangul la gât, SANCŢIONATĂ DISCIPLINAR

CITEŞTE ŞI: Amnesty International este vizată într-o anchetă după ce doi angajați s-au sinucis

CITEŞTE ŞI: CAZUL AMNESTY: Directoarea Liceului Lucian Blaga a fost SANCŢIONATĂ

CITEŞTE ŞI: Amnesty International Moldova refuză să discute cu jurnaliştii şi-i reclamă la CCA

CITEŞTE ŞI: CAZUL AMNESTY: Avocatul poporului pentru protecţia drepturilor copilului va fi audiat în Parlament

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu