Au venit ninsorile peste Moldova. Codul Galben a intrat în vigoare. Informații de ultima oră, despre ce se întâmplă în ţară

Embed:

Episod de iarnă grea în Moldova. Zăpadă abundentă se înregistrează în special în centrul ţării, unde ninge necontenit de dimineaţă, aşa că, pe alocuri, stratul de omăt a atins aproape 10 centimetri. Peisajul de poveste nu-i prea impresionează pe drumari, care muncesc la foc continuu pentru a deszăpezi şoselele naţionale. Au fost antrenaţi peste 130 de muncitori, care au intervenit cu 156 de utilaje speciale. Până la amiază, au fost împrăștiate aproape o mie de tone de antiderapant. 

(UPDATE 16:30) Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, pe drumurile naționale se efectuează lucrări de patrulare și combaterea lunecușului, iar circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată. Până la această oră, în procesul tehnologic au fost antrenate 279 utilaje speciale, 2547,4 tone de material antiderapant și 299 muncitori rutieri.

(UPDATE 15:50) Astăzi, meteorologii au emis o avertizare hidrologică cod galben de gheaţă instabilă pe lacurile din ţară care va fi valabilă până în data de 18 ianuarie.

(UPDATE 12:40) Potrivit reprezentanţilor INP, pe teritoriul țării se circulă fără impedimente. Inspectorii de patrulare activează în mod sporit pentru a fluidiza traficul rutier, fiind implicați peste 190 de angajați și 95 echipaje. 

"Azi (am deszăpezit) cred că în jurul la vreo 250 de km", a spus un lucrător.

Oamenii legii au intervenit în patru cazuri să acorde ajutor cetățenilor aflați în dificultate. Totodată, de la punctul de pornire a transportului public sunt verificate pneurile de iarnă.

(UPDATE 12:00) Drumarii intervin, prioritar, pe şoselele naţionale, după care şi pe cele locale.

"Sectoarele care prezintă un pericol mai sporit pe timp de iarnă sunt monitorizate şi după necesitate se intervine, cum este pe drumul Anenii Noi – Căuşeni – Ştefan Vodă, pe drumul Chişinău-Orhei-Bălţi şi pe drumul Chişinău – Ungheni", a menţionat Sergiu Căpăţâna, angajat al Administraţiei de Stat a Drumurilor.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Economiei și Infrastructurii, în procesul de deszăpezire a drumurilor au fost antrenate 156 utilaje speciale, s-au împrăştiat circa 987,2 tone material antiderapant și lucrează 132 muncitori.

Circulația rutieră pe drumurile naționale este satisfăcătoare, pe unele trasee este polei, printre care: Chişinău-Ungheni-Sculeni, Chişinău-Leuşeni, Chişinău-Bender, Anenii Noi-Căuşeni-Ştefan Vodă-Palanca, Chişinău-Hânceşti-Cimişlia-Comrat-Vulcăneşti- Giurgiuleşti, Hânceşti-Leova-Cahul și Rezina-Orhei, Otaci-Edineţ și Bălţi-Sărăteni.

Cum se circulă pe drumurile naţionale şi cum acţionează muncitorii a mers să verifice ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici. Ministrul a inspectat drumul Chişinău - Leuşeni.  

"Toate drumurile sunt practicabile se ajunge şi la frontieră şi în alt capăt al ţării", a confirmat Gaburici.

Reprezentanţii Administrației de Stat a Drumurilor dau asigurări că nicio arteră nu va rămâne blocată de ninsori, chiar dacă misiunea nu e deloc simplă. 

"Şoferii utilajelor speciale se confruntă cu situaţia că unele camioane nu sunt dotate cu material antiderapant şi vor cu tot dinadinsul să verifice dacă pot trece sectoarele de drum problematice şi blochează aceste sectoare, iar drumarii în loc să curăţe drumurile ei sunt nevoiţi să tracteze camioanele blocate", a afirmat Sergiu Căpăţână, Director Administraţia de stat a Drumurilor.

Citeşte şi: Vreme rea şi ninsori. Care este situaţia şi cum se circulă pe străzile din Capitală (FOTO)

(UPDATE 09:00) În Capitală se circulă în condiţii de iarnă. De dimineaţă, au ieşit pe linie 307 troleibuze şi 91 de autobuze. 

Muncitorii Exdrupo au început intervenția pe străzi de la ora 04.00, prin împrăștiere de antiderapant. Se acţionează, prioritar, pe străzile principale, pe arterele pe care circulă transportul public şi pe căile de acces către suburbii.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Chişinău, de la ora 08.00, se lucrează cu 28 de utilaje, pe timp de zi, iar noaptea se va interveni cu 60 de autospeciale.

În acelaşi timp, s-a intervenit cu 35 de utilaje cu perie și lamă şi cu 350 de muncitori, la curăţarea căilor de acces în cartiere, a trotuarelor şi a staţiilor de aşteptare a transportului public.

Autoritățile administrației publice locale îndeamnă cetățenii să utilizeze transportul public, în defavoarea mașinilor personale, automobiliștii să nu parcheze pe marginea străzilor și pe trotuare, pentru a evita aglomerarea traficului și a permite utilajelor de deszăpezire să intervină în timp util. De asemenea, agenţii economici din Chişinău și gestionarii de imobile sunt chemați să-şi cureţe zăpada de pe teritoriul în care activează.

Drumurile în pantă, în special, străzile: Ganea, Timiş, Poştei, Vadul lui Vodă, Paris, Podul Înalt, Căuşeni şi stradela Uzinelor, pe timp de ninsoare sunt declarate închise, chiar dacă serviciile de deszăpezire intervin şi în zonele respective.

În caz de înregistrare a situațiilor problematice în contextul condițiilor meteo, cetățenii sunt chemați să apeleze Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67, (022) 22-26-04.

(UPDATE 08:49) Potrivit reprezentanţilor INP, traseele din țară sunt acoperite cu zăpadă, mai intens în Centru și Sud, însă transportul se deplasează fără dificultăți.

Echipajele de patrulare activează permanent cu informarea șoferilor, că pentru siguranța lor, în astfel de condiții să circule cu 20-30 km mai puțin decât limita permisă.

Pe parcursul nopții la menținerea circulației rutiere au fost implicate 54 de echipaje și 96 de ofițeri de patrulare.

(UPDATE 08:41) În Capitală, 35 de utilaje cu lame şi perii sunt implicate în procesul de deszăpezire a trotuarelor.

(08:06) Au venit ninsorile peste Moldova. Meteorologii anunţă pentru zilele următoare ger pe timp de noapte şi zăpadă şi lapoviţă în timpul zilei.

Precipitaţii puternice sunt prognozate pentru astăzi. În sudul ţării va fi ploaie îngheţată, ceea ce va crea mari probleme şoferilor.

De asemenea, pe şosele va fi polei. Temperaturile, pe timp de noapte, vor ajunge până la minus 10 grade în nordul ţării, iar pe timp de zi vor varia între minus şase şi zero grade.

Amintim că meteorologii au emis o avertizare de Cod Galben de condiții complicate ale vremii începând de astăzi.

Astfel, în legătură cu venirea unui ciclon sudic, pe teritoriul țării va ninge puternic (15-20 l/m2, izolat de pînă la 25 l/m2 ), iar în sudul ţării vor cădea şi precipitaţii sub formă de lapoviţă.

Pe 11 ianuarie va ninge pe întreg teritoriul ţării. Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene. 

Vântul nord-vestic se va intensnifica pe 11 ianuarie, va bate în rafale de peste 70 km/h.

Conducătorii auto sunt îndemnați să se deplaseze cu viteză redusă, să păstreze o distanță mai mare între automobile, astfel încât să reușească manevra de frânare, să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor. Totodată, înainte de a porni la drum, şoferii pot verifica, online, starea drumurilor naţionale, pe site-ul Administraţiei de Stat a Drumurilor. 

Salvatorii îndeamnă cetățenii să nu pornească la drum, dacă nu este strict necesar, iar în caz contrar să ia rezerve de hrană, băuturi calde și îmbrăcăminte corespunzătoare. Bateria telefonului să fie încărcată pentru a apela după ajutor în caz de necesitate.

Conducătorii auto sunt atenționați repetat să-și echipeze mijloacele de transport potrivit sezonului rece, iar în portbagajul mașinii să țină lopată, nisip și lanțuri.

Mai mult, în perioada rece a anului oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe normele antiincendiare. Pentru a evita producerea situațiilor excepționale pompierii recomandă ca sobele de încălzit să fie explotate corespunzător, la fel și aparatele electrice de încălzit.

Şi reprezentanţii INP îndeamnă șoferii care pornesc la drum să fie vigilenți și să țină cont de următoarele recomandări: 

- să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă; 
- să folosească luminile de întâlnire atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, pentru a reduce riscul producerii accidentelor rutiere; 
- să țină cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat;
- în caz că rămâneți în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

În caz de situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze Serviciul Unic de Urgență 112.

Citeşte şi: ACCIDENT GRAV la ieşirea din Chişinău. Un microbuz s-a lovit cu o maşină. Poliţia, la faţa locului (FOTO)

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu