Au venit după lumină sfântă: Focul Haric, întâmpinat de sute de enoriașii din toată țara

Embed:

Lumina Sfântă a ajuns în toate bisericile din Moldova. Candela cu Focul Haric, pogorât la Biserica "Sfântului Mormânt" din Ierusalim, a fost adusă la Catedrala "Naşterea Domnului" din Capitală de către mitropolitul Moldovei, Vladimir. Sute de credincioşi au venit să ia lumină. Printre ei a fost şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.   

Avionul de la Tel Aviv a aterizat la Chişinău aseară. Zeci de oameni au venit chiar la aeroport pentru a fi printre primii care întâmpină lumina divină.

Mitropolitul Vladimir, însoţit de mai mulţi clerici, a dus Lumina Sfântă la Catedrala "Naşterea Domnului". La Arcul de Triumf, delegaţia a fost întâmpinată de un sobor de preoţi, precum şi de preşedintele ţării Nicolae Timofti, şeful Legislativului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip.

"În cetatea Ierusalimului, în Biserica Învierii Domnului, la Mormântul Domnului a pogorât lumina sfântă, focul haric. Se datorează rugăciunilor dumneavoastră, cei care anul împrejur vă rugați bunului Dumnezeu",a mărturisit mitropolitul Vladimir.

"Este ceva sfânt, este focul renaşterii. Este începutul sărbătorilor de Paşti şi în aceste momente doresc tuturor cetăţenilor să aibă frumoase sărbători, lumină în suflet şi să aibă sărbătorile respectiv alături de cei dragi că e cel mai important. Gândurile cele mai bune pentru toţi", a spus șeful Parlamentului, Andrian Candu.

Oamenii spun că Focul Haric le aduce pace, sănătate şi speranţă:

"Suntem bucuroşi că astăzi am venit aici şi am luat parte din acest eveniment. Pentru fiecare creştin e un eveniment foarte frumos. "

"Un foc sfânt care o să ne aducă un pic de linişte în casă, lumină şi căldură sufletească ceea ce e important pentru noi."

"Emoţii pozitive, ceva foarte frumos.  O să ţinem focul cât se poate de mult. Am luat multe lumânări ca să îl putem ţine câteva zile." 

În acest an, niciun politician nu a finanţat plecarea delegaţiei ţării noastre în Israel, iar toate cheltuielile au fost suportate de Mitropolie. Zborul dus-întors a costat 40.000 de lei.

Focul Haric a fost adus în ţara noastră pentru a 14-a oară.

Aprinderea luminii sfinte este considerată o minunune de către creştinii ortodocşi. După ce Mântuitorul a fost înmormântat, o lumină puternică a spart piatra şi, de atunci, focul divin se aprinde pe mormântul lui Hristos de fiecare dată, în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare, după rugăciunile preoţilor. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu