AU SĂRBĂTORIT PRIN MUNCĂ. Oamenii de la sate au ieşit în câmp de 9 mai

Embed:

Dacă la oraş ziua de 9 mai a fost marcată cu mare fast, iar bugetarii au avut liber de la muncă, atunci pentru oamenii de la sate a fost o zi cât se poate de obişnuită.

Ei spun că în toiul primăverii, lucrările agricole nu aşteaptă, mai ales că au prins vreme numai bună pentru a scoate şi tractoarele în câmp. Chiar şi aşa, unii ne-au dat asigurări că ziua nu va trece fără un grătar şi un pahar cu vin, pe care îl vor ciocni cu prietenii mai târziu. 

La sate, de 9 mai, oamenii nu şi-au luat liber. Majoritatea dintre ei au fost ocupaţi cu muncile agricole: semănat, plantat în grădină ori prăşit. Ei spun că o zi de primăvară hrăneşte un an, aşa că au cam uitat de sărbătoare. 

" - Semănăm.

- Ce semănaţi?

-Porumb.

-Prin muncă sărbătoriţi?

- Nu avem când, acuma trebuie să semănăm."

Pe această doamnă din satul Paşcani, raionul Criuleni, am întâlnit-o pe drum. Femeia mergea la prăşit împreună cu soţul şi cele două fiice. Ea spune că Ziua Victoriei nu este o sărbătoare religioasă, aşa că nu vede motiv de odihnă când are atât de multe de făcut.

"Ne ducem la locul de casă, la casa mea.

- Ce aveţi de făcut acolo?

- Să pun în pământ. E ştiu azi e 9 mai.

-Şi încă?

- Ziua Victoriei. Şi ziua Europei

.- Aaaa, nu, n-am ştiut.Poate alţii sărbătoresc, dar noi nu. Dacă e sărbătoare religioasă nu lucrăm.

-Dar de 9 mai?

-Vă permiteţi."

"Fasole, porumb, răsad, seminţe de roşii. Nu stăm, trebuie să mergem la paradă, ori unde să mergem? Mai înainte de 9 mai mrgeam la prăşit, nepotul mă chema în câmp, la vie."

Iar pe acest domn l-am surprins în timp ce planta răsaduri de roşii. Bărbatul ne-a spus că va încinge şi el grătarul pentru a marca această zi, însă, după ce va termina munca.

"Eu sărbătoresc aşa, în stilul meu. Lucrând. Ziua Europei, dar asta e aşa artificial făcută. Numaidecât, şi un frigărui. Aveţi totul pregătit? Da. Şi un vin aşa normal. Puteţi să gustați vinul, eu vă invit."

Nu doar muncile agricole au fost la ordinea zilei în Paşcani. Unii gospodari s-au ocupat şi de construcţii.

"Construind sărbătorim."

"Mai în seară vom servi câte un pahar cu vin."

Cât despre semnificaţia acestei zile, oamenii spun că veteranii care au luptat în cel de-al doilea Război Mondial tot prin muncă au reuşit să aducă victorie.

"Ziua biruinţei. Străbuneii noştri au luptat. Ei tot prin muncă, au depus efort muncind şi au biruit. Au ajuns la această zi. "

"S-a terminat războiul. "

"Această zi ne crează amintiri legate de eliberarea Moldovei."

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu