AU PUTUT sau NU încălcările și pretențiile să infleunțeze rezultatele alegerilor sau distruibuirea mandatelor în circumscripții. Răspunsul CEC

Astăzi Curtea Constituțională urmează să decidă validarea alegerilor parlamentare din 24 februarie și mandate deputaților aleși. Democratul Sergiu Sîrbu, în cadrul ședinței de examinare, a întrebat câte contestații au fost depuse la nivel de țară în legătură cu votarea sau nevotarea în baza pașapoartelor nevalabile.

"Din informația pe care o deținem în ziua alegerilor și în ziua imediat după alegeri, instanțele de judecată în ziua alegerilor  au fost depuse 85 de contestații pe baza de neexercitare a dreptului la vot pe motivul fie că pașaportul nu era valabil sau cetățenii noștrii de peste hotare au solicitat votarea în baza buletinelor de identitate.
Astfel instanța de judecată a informat CEC că au fost adoptate 34 de hotărâri asupra acestora și doar două hotărâri au fost atacate în ordinea de apel. Vreau să aduc în vizor prevederile hotărârii codului electoral și al regulamentului cu privire la examinarea contestațiilor organelor electorale.
Contestațiile pe partea de exercitarea dreptului la vot și administrarea alegerilor în secțiile de votare peste hotare sunt examinate în aceeași zi și instanța competentă de examinare acestor contestații este instanța de judecată.
Sigur că noi am recepționat și rapoartele de activitate a birourilor electorale, acelea 123 birouri electorale ale secțiilor de votare peste hotare și vom analiza și datele statistice care sunt în aceste rapoarte și în special care au fost motivele de depunere a contestațiilor" a declarat Alina Russu, şeful Comisiei Electorale Centrale.

Totodată Sergiu Sîrbu a întrebat dacă în opinia CEC încălcările și pretențiile apărute în spațiul public au putut cumva influența rezultatele alegerilor propriu zise sau distruibuirea mandatelor propriu zise în circumscripții.

"Eu voi aduce în vizorul Înaltei c=Curți faptul că din cele 43 de hotărâri adoptate de către CEC pe baza contestațiilor depuse doar opt hotărâri ale CEC au fost atacate în judecată și urmarii verificării acestor hătărâri, toate au rămas în vigoare respectiv nici o hotărâre CEC, nu a fost anulată nici o hotărâre de către instanța de judecată ceea ce ne dă posibilitatea să enunțăm faptul că autorității lucrului judecat, iar din punctul nostru de vedere, încălcările care au fost realizate și dacă sunt hotărâri cu privire la constatarea acestor încălcări, este foarte important de demonstrat cum influențează aceste încălcări rezultatele de totalizare finale, ceea ce rămâne la latitudinea Înaltei Curți Constituționale" a spus Alina Russu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu