Au obţinut certificatele GlobalGAP. Mai mulţi cultivatori din Moldova îşi vor putea vinde produsul în Europa

13 fermieri din Moldova au obţinut certificatele GlobalGAP, documente care confirmă că aceştia respectă toate standardele internaţionale în procesul de producere a fructelor.

Fermierii autohtoni au implementat peste 200 de cerinţe, iar certificatele obţinute le va permite să-şi vândă marfa pe piaţa Uniunii Europene. 

Ion Ionaş are livezi de cireşe, caise şi prune, din care strânge o recoltă anuală de 800 de tone. Chiar dacă afacerea este una de familie, fermierul are şi 40 de angajaţi. În premieră, el a primit un certificat GRASP, care prevede că respectă siguranţa şi bunăstarea lucrătorilor, o condiţie pe care o solicită unele ţări importatoare.

"Noi acum ne mai extindem, plantăm şi alte soiuri, cred că în câţiva ani vom avea o producţie proprie în jur de 1000-1200 de tone. Foarte mult ne dorim să ajungem să lucrăm cu Germania. Noi mai lucrăm cu ei, dar nu foarte mult, cu Polonia la fel dorim să lucrăm mai mult", a comunicat Ion Ionaş, cultivator de fructe.

O altă cultivatoare autohtonă de mere care s-a ales cu certificatul GlobalGAP este Ana Ţurcanu. Femeia susţine că şi-a dorit mult acest document, deoarece lipsa lui o împiedică să exporte pe pieţele europene.

"Noi avem o livadă tânără, în 2014 a dat abia în rod. Aşteptăm ca din an în an să sporească capacitatea, avem şi frigidere cu capacitatea de 1000 de tone şi sperăm în câţiva ani să-l umplem. Merele trebuie să fie sortate, să fie ambalate în lăzi din carton şi sortate după cel mai popular calibru de 65+", a comunicat Ana Ţurcanu, cultivator de mere.

Toţi cei 13 fermieri au primit asistenţă tehnică şi instruire în cadrul proiectului Agricultură Performantă în Moldova, finanţat de USAID.


Legislaţia din Republica Moldova cuprinde mai mult de 75 la sută din prevederile GlobalGAP, de aceea fermierilor le-a fost mai uşor să implementeze cele peste 200 de condiţii.

"Tot ceea ce facem noi acum împreună, inclusiv cu companiile de certificare, este un lucru prin care se arată o garanţie, stabilitate şi dorinţa fiecăruia ca Republica Moldova să fie pe bune recunoscută ca una dintre cele mai bune ca şi trasabilitate şi siguranţă", a spus Iurie Uşurelu, secretar general de stat la Ministerul Agriculturii.

"Este o zi istorică pentru că producătorii de fructe din Republica Moldova au înţeles că poţi să ai cea mai bună producţie, cea mai gustoasă, dar dacă nu este certificată nu putem să avem credibilitate în faţa consumatorilor", a spus Ion Sula, director ANSA.

Certificatul GlobalGAP costă în jur de 2 mii de euro. Ducumentul este oferit de companiile internaţionale, care monitorizează timp de un an producătorii şi le evaluează marfa, după mai multe criterii ca: aspect, gust, formă, lipsa chimicalelor şi altele . Până acum, 30 de persoane din Republica Moldova au primit acest document.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu