Au mers la cimitir să-i cinstească pe cei răposaţi. Locuitorii din Mărcăuţi sărbătoresc Paştele Blajinilor

Embed:

Locuitorii din Mărcăuţi, Briceni, sărbătoresc astăzi Paştele Blajinilor. Oamenii merg la cimitir cu pomeni şi bucate pentru a-şi aminti de apropiaţi şi prieteni trecuţi în lumea celor drepţi. 

De dimineaţă, oamenii din Mărcăuți, dar și rudele venite acasă de sărbători, s-au îmbrăcat frumos și au venit la cimitir.

Localnicii spun ca tradiția există de când se țin minte. Pe lângă faptul că își amintesc de cei răposați, Paștele Blajinilor, afirmă ei, este ziua în care se întâlnesc toate rudele:

"Încă de la buneii noștri așa se reține ziua asta. Îndată după Paște, a doua zi, noi venim la cimitir. Vin toate rudele".

"Demult nu trăiesc aici. În tot anul vin aici, la părinții mei la mormânt. Ne întâlnim cu toate rudele. Dăm unul la altul pomene".

Cu genţi pline cu bunătăţi şi pomene, oamenii au venit să-i cinstească pe cei răposaţi.

"Am adus pâine şi colaci, căldări, prosoape. Aduc ceea ce pot. Dăm de pomană rudelor, dar și oamenilor necunoscuți, nepoților".

"Fără colac nu se face nimic. Trebuie să îi pomenim cu ceva. Trebuie să dăm ceva de suflet".

Preotul din localitate susține că a încercat să schimbe tradiția sătenilor de a-i cinsti pe cei răposați în a doua zi de Paște, dar nu a reuşit.

"Am vrut să schimbăm noi lucrul acesta, adică să nu fie în ziua de luni, dar vă spun că este bine. Lumea vine și se roagă asta este foarte important. Se roagă pentru cei răposați", a spus parohul bisericii din satul Mărcăuţi, Octavian Gavriloe.

Tradițional, Paștele Blajinilor este marcat în prima duminică şi luni după Învierea Domnului.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu