Au început înscrierile în licee. Ce acte trebuie să prezinte adolescenţii

Embed:

Elevii se pot înscrie la licee începând de astăzi şi până la sfârşitul lunii. Adolescenţii trebuie să aibă cu ei diploma de studii, un act de identitate şi certificatul medical. Cei care nu vor reuşi să se înscrie în prima etapă o pot face în perioada 7-15 august.

La liceul "Gheorghe Asachi" din Capitală, viitorii liceeni au venit dis-de-dimineaţă cu dosarele pregătite. Mulţi dintre ei au învăţat în toţi cei 9 ani aici, însă chiar şi aşa nu sunt scutiţi de procedura de admitere.

"În acest liceu sunt din clasa I şi totuşi am decis să rămân până la capăt cu ei, am decis să aleg profilul real bilingv", a spus o elevă.

"Am decis să plec la profilul real bilingv, am decis asta deoarece îmi place mult să studiez matematica, fizica,chimia şi cred că mă descurc în asta", a afirmat o altă elevă.

Şi la liceul teoretic "Universul", zeci de tineri au venit să depună dosarul în prima zi de admitere:

"Eu am decis să merg mai departe la liceu la profilul real, deoarece îmi plac obiectele reale şi am mai participat la nişte concursuri".

"Am decis să trec în continuare în clasa a X, la profil uman, pentru că mai bine mă descurc la limbile străine, la istorie".

"Pentru a depune actele elevii trebuie să se prezinte cu certificatul de studii gimnaziale,copia cu buletinului de identitate. În cazul în care îl au sau adeverinţa de naştere şi certificatul medical", a declarat Angela Munteanu, directoarea liceului "Universul".

În unele licee vor fi organizate şi probe de admitere.

"La 'Spiru Haret' anul acesta va fi şi un examen de admitere, o probă de logică şi erudiţie pe 25 iulie. Sperăm să completăm în acest an trei-patru clase, fiindcă am avut şi mulţi absolvenţi de clasa a IX, tocmai 186", a precizat Victor Ambroci, directorul liceului "Spiru Haret".

"Am ales profil umanist. Vreau să merg în acest liceu fiindcă este un liceu foarte bun. Am mers aici până în clasa IX", a spus o elevă.

Potrivit Direcției Generale Educație din Chișinău, din acest an, liceele sunt obligate să deschidă cel puţin două clase de a 10-a pentru a putea activa în continuare cu acest statut.

"Urmează să fie înmatriculaţi în acest an 4.707 elevi, conform prognoze pe care noi le-am estimat. Dacă e să facem comparaţie cu anul precedent cifra cam este aceiaşi. Anul trecut s-au planificat 5550 de locuri, dar au fost înmatriculaţi 4.400 de elevi", a precizat Alexandru Fleş,  șef interimar al Direcției Generale Educație din Chișinău. 

Anul trecut, în liceele din Moldova au fost înscrişi în clasa a 10-a 12.640 de copii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu