Au început consultările la Cotroceni?: PSD ia în calcul sesizarea la CCR dacă va fi propus premier tot Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou prim-ministru. Primii care au intrat la discuții cu șeful statului sunt liberalii, urmați la distanță de o oră de delegația PSD. Ludovic Orban a anunțat  că el este din nou propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru. PSD în schimb vrea să arate în fața șefului statului că, împreună cu partidul lui Victor Ponta, are majoritate pentru a-și impune în Parlament propriul guvern.

Actualizare 14:05. Delegația USR a încheiat consultările cu șeful statului. Dan Barna a declarat că susține scenariul anticipatelor, dar dacă acesta nu va fi materializat, atunci cer ca viitorul premier să își asume revenirea prin OUG la alegerea primarilor în două tururi și ca USR să intre la guvernare.

„I-am transmis președintelui poziția USR, declarată timp de doi ani de zile - alegerile anticipate sunt soluția morală, etică, corectă și necesară pentru România. Vom susține scenariul alegerilor anticipate. Dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, i-am solicitat președintelui ca indiferent de premierul pe care-l va desemna să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanță de urgență. Este o solicitare foarte clară. Iar a doua solicitare este ca USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza dacă nu vom avea anticipate, tocmai pentru a ne asigura că acest obiectiv va fi realitate”, a declarat Barna.

El a precizat că propunerea de premier făcută de formațiune este Dacian Cioloș.

Actualizare 13:10. Delegația PSD a ieșit de la consultări. Declarațiile făcute de Marcel Ciolacu:

„Așteptăm decizie președintelui României și o să venim cu decizia PSD, am convocat deja colegii mei de partid, luni, într-o ședință. PSD are un plan comun cu Pro România.

Eu consider că... am luat act din presă de autopropunerea domnului Orban de a fi din nou prim-ministru după ce a existat în Parlament cel mai mare scor la o moțiune post-decembristă. Nu știu cât este de legală tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru. Vom vedea, nu sunt specialist în Constituție. Cu certitudine vom cere lămuri până se va ajunge la un vot în Parlament.

Domnul Orban dovedește în continuare că nu iese din logica abuzului de putere și, mai nou, din logica ordonanțelor date noaptea fără avize și a încălcării Constituției. Domnul Orban ar trebui să respecte Parlamentul și legile țării, mai ales Constituția.

Domnul profesor Pricopie chiar este o propunere serioasă și președintele României a luat act de propunerea noastră. Momentan, decizia aparține președintelui România. Președintele decide cât de scurtă sau lungă este această criză guvernamentală.

PSD este de acord cu orice variantă (de alegeri, n.red.), respectând legea și Constituția. Eu cred că sunt un pic cam devreme aceste discuții (ca alegerile locale să fie în același timp cele anticipate, n.red.). N-am avut discuții nici cu domnul Orban, nici cu absolut nimeni.”

De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că ia în calcul o sesizare la CCR dacă președintele Iohannis îl va propune prim-minstru tot pe Ludovic Orban.

Actualizare 12:45. Delegația PSD a intrat la negocieri cu președintel Iohannis. Liderul interimar Marcel Ciolacu a declarat înaintea consultărilor că PSD și ProRomânia au conturat „cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca Remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern.

Delegația social-democraților care discută cu șeful statului este formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber și Titus Corlățean.

Actualizare 12:25. Ludovic Orban a declarat după consultări: „Propunerea de premier este subsemnatul, Ludovic Orban. Acesta a spus că începând de săptămâna viitoare PNL va avea negocieri cu partenerii din Parlament pentru a stabili o strategie pentru declanșarea alegerilor anticipate”. 

„Luni vom abea o ședință a BEX în care vom lua o decizie privitoare la componența guvernului și de programul de guvernare”, a spus Orban, 

„Constituția e foarte limpede, președintele are atributul constituțional de a numi prim-ministrul. Președintele decide persoana candidatului pentru funcția de prim-ministru”, a spus premierul demis în urmă cu 24 de ore. 

PSD cere guvern PSD-Pro România

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat după ședința BPN al PSD convocată înainte de consultările de la Cotroceni că partidul său, alături de Pro România, va propune pentru funcția de prim-ministru pe Remus Pricopie, și că cele două formațiuni au cele 233 de voturi necesare pentru ca acesta să fie validat. 

„Am conturat cea mai mare majoritate parlamentară în acest moment. Propunerea noastră de prim ministru este domnul Pricopie. În acest moment PSD și Pro România au suficientă majoritate de a trece un guvern prin Parlamentul României”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit digi24.ro

loading...

Lasă un comentariu