Au ieşit în stradă să-şi ceară şcoala înapoi. Zeci de copii au protestat pe vreme rea în satul Ciumai

Embed:

Au ieşit în stradă să-şi ceară şcoala înapoi. Elevii şi profesorii Şcolii de meserii din satul Ciumai, raionul Taraclia, au protestat împotriva absorbirii instituţiei de învăţământ de către o altă şcoală similară din oraşul Vulcăneşti, care se află la 30 de kilometri distanţă. 

Elevii şi profesorii au protestat pe marginea traseului naţional Chişinău-Giurgiuleşti. Ei au adoptat o rezoluţie prin care solicită Ministerului Educaţiei să examineze situaţia.

"Cerem să ni se acorde statutul de şcoală profesională în satul Ciumai şi dreptul de a instrui elevi pentru aceleaşi profesii. Autorităţile spun că şcoala din Ciumai va deveni o filială a celei din Vulcăneşti. În acest caz trebuie să avem bugetul propriu şi denumire proprie", a spus directorul adjunct al Şcolii profesionale din satul Ciumai, Oxana Iulanji.

Administraţia şcolii din sat susţine că instituţia de învăţământ are toate condiţiile pentru a-şi desfăşura activitatea, iar elevii refuză să plece.

"Două, trei persoane vor merge să înveţe la şcoala din Vulcăneşti. Restul vor rămâne acasă, pe cuptorul părinţilor şi vor deveni criminali", a zis o profesoară.

Protestatarii au fost susţinuţi de mai mulţi localnici şi angajaţi ai primăriei.

"Consiliul local a contribuit pentru dezvoltarea mai multor proiecte în cadrul şcolii. Este vorba despre construcţia unei cazangerii pe biomasă pentru încălzirea cantinei şi consolidării clădirilor pentru eficienţă energetică", a declarat primarul comunei Vinogradovca, Tatiana Ţurcan.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au fost de găsit pentru a explica situaţia. În Şcoala profesională din Ciumai învaţă 85 de elevi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu