Au fost identificate 40 de gene noi asociate inteligenţei

Cercetătorii au descoperit 40 de gene noi aflate în legătură cu inteligenţa. Descoperirea i-ar putea ajuta pe neurologi să înţeleagă mai bine modul de funcţionare al creierului uman.

Deşi influenţa acestor gene asupra inteligenţei este minimă, un număr mare de factori influenţează IQ-ul uman, informează Science Alert, citat de Descoperă.

Realizat de către Danielle Posthuma, din cadrul Universităţii UV din Amsterdam, studiul a combinat informaţiile din studiile genomice realizate asupra a 80.000 de adulţi şi copii din Europa. Astfel, au fost descoperite 52 de mutaţii ale genelor asociate indicelui de inteligenţă. 

Cercetarea a fost realizată prin combinarea a două tipuri de analize genetice. Una a identificat în cadrul unui grup 22 de mutaţii genetice diferite. Şi o analiză secundară în care au fost descoperite 47 de gene, 17 dintre acestea descoperite şi în prima fază a analizelor. 

În total, 40 de gene descoperite în ambele analize nu au fost asociate anterior inteligenţei

Comparând genele identificate cu o bază de date deja cunoscută au fost identificate cele care jucau anterior un rol important în formarea sinapselor, ghidarea axonilor nervilor şi a diferenţelor neuronale.

Una dintre cele mai puternice corelaţii între genetică şi inteligenţă au fost mutaţiile descoperite în gena FOXO3. 

FOXO3 face parte dintr-o reţea ce declanşează distrugerea celulelor ca rezultat al stresului chimic. 

Cercetătorii au descoperit şi un număr impresionant de corelaţii între gene şi caracteristici ale masei corporale, schizofreniei şi Alzheimerului. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu