Au chemat salvarea imitând la telefon plânsul unui copil. Motivul invocat pentru care cheamă ambulanță în sat

Serviciul de Ambulanță Vaslui, România e folosit în mod abuziv de mulți dintre cei care sună la 112 doar ca să-și rezolve fel de fel de probleme personale, fără nici o legătură cu activitatea instituției. În unele cazuri, apelurile false depășesc orice imaginație și ar stârni râsul, dacă nu ar fi de plâns la gândul că persoane cu reale probleme de sănătate pot muri fiindcă ambulanțele sunt la ”urgențe” care nu există! 

Unul dintre aceste apeluri a fost al unei familii din localitatea Ferești, care a sunat și a anunțat că o femeie gravidă cu gemeni naște acasă și are nevoie urgentă de ambulanță. Pentru a fi convingători, soțul, soția și un fiu de 14 ani au început să plângă în receptor, imitând scâncetele unui nou-născut. Apelanții au fost atât de convingători încât ambulanța a plecat la caz având ca antemergător o mașină de deszăpezit. 

Ajuns în sat, echipajul a constatat că apelul fusese fals și că bărbatul care sunase voia să ajungă în oraș, la Vaslui, iar autoritățile nu deblocaseră drumul înzăpezit. Un alt caz este cel al unui bărbat din Fruntișeni care de doi ani, de când s-a despărțit de soție, sună periodic la 112 si anunță că fiii săi au căzut de pe casă, au fost loviți de cai sau au fost otrăviți, totul cu scopul declarat de a-i face rău fostei soții, scrie stiriest.ro

Și nebunia continuă… O femeie însărcinată în câteva luni, care voia să scape de prășit la câmp, unde era dusă cu forța de către soțul său, a sunat la ambulanță și a spus că naște. Ajuns la locuința femeii, echipajul medical a constatat că aceasta nu avea nici un fel de urgență.

Un alt caz despre care își amintesc medicii de la Ambulanță este cel al unui bărbat din satul Duda, care a sunat spunând că îi este foarte rău, vomită și nu se poate ține pe picioare. Transportat la spital, bărbatul a sărit de pe targă, spre surprinderea medicilor. Ulterior, a mărturisit că voia să ajungă în Huși ca să prindă microbuzul spre București și nu avea cursă din sat la o oră așa târzie. „Legal, nu prea avem ce face. Trebuie să mergem la cazuri”. Din păcate, legislația din România nu prea le permite celor de la SAJ Vaslui să refuze deplasările la astfel de cazuri.

Însă, de cele mai multe ori, cei care sună la numărul de urgență 112 își joacă foarte bine rolul de oameni bolnavi sau disperați, așa încât îi conving pe salvatorii de la celălalt capăt al firului.

”Ne ducem la toate cazurile. Nu prea avem voie să refuzăm, și asta pentru că nu avem acoperire legală”, spune medicul Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.

Potrivit acestuia, din cele aproximativ 150 de apeluri pe care le primesc ambulanțierii vasluieni într-o zi, în medie 5% ar putea fi rezolvate „în altă parte”, cum ar fi medicul de familie sau chiar mergând direct la farmacie.

”Mulți exagerează simptomele pentru a veni Salvarea mai repede. Cum să suni la 112 pentru o banală infecție urinară, o amigdalită, lumbago, o bătătură sau o înțepătură cu acul în picior?”, mai spune medicul Ungureanu.

Anual, mii de români sună la serviciile de urgență și cer intervenția ambulanței fără nici un motiv. Un apel fals la ambulanță a fost făcut și de un tânăr din Câmpina, județul Prahova, care a pretins că este bolnav, pentru că nu avea bani să ajungă la Ploiești, la discotecă. Ulterior, individual s-a lăudat pe Facebook cu isprava sa. Apeluri la fel de trăsnite s-au înregistrat și la Ambulanța Dolj. Astfel, un doljean a sunat la ofițerul de serviciu ca să-l informeze că a născut vânzătoarea de la magazinul din sat, iar alt cetățean a cerut intervenția Poliției și Ambulanței la casa primarului din sat reclamând că acesta a înnebunit. Glumeții riscă amenzi de până la 500 de lei. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu