Au apărut primii pui de găină din acest an. Ce spun gospodarii

Embed:

Vremea de primăvăra în toiul iernii a făcut ca și puii de găină să iasă mai devreme din ou. Unii gospodari au deja puişori de câteva săptămâni. Aceştia sunt acum principala preocupare a lui Victor Plămădeală din satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, care a reușit să scoată în jur de două sute de pui. Peste o lună aceştia vor fi scoşi în vânzare.

"Anul acesta am început mai devreme din cauza temperaturii. Este cald. Scoteam undeva în luna mai sau aprilie. Aici avem o sută de pui de zece zile și dincolo o sută de vreo două săptămâni, undeva așa. Cum o să ne ajute Dumnezeu, în funcţie de câte ouă vom avea. 500 sau o mie, două sau trei mii", a povestit locuitorul satului Ruseştii Noi, Victor Plămădeală.

Perioada de incubaţie a durat 21 de zile. Puii din incubator sunt mai plăpânzi decât cei scoşi de cloșcă, aşa că sunt alintații gospodarului. Acesta îi  îngrijeşte ca pe ochii din cap.

"Mâncare, apă, vitamine și mergem înainte. În timpul de față, mai facem pe noapte căldură, punem lămpile să ardă, dăm focul în plită, ca aici să se încălzească soba", a menţionat locuitorul satului Ruseştii Noi, Victor Plămădeală.

În câteva săptămâni, în curtea gospodarului vor apărea şi boboci de raţă, dar şi bibilici.

"Aici avem în jur de șase sute de bucăți. Ele deja au început să se ouă. Ele în luna mai începeau să se ouă. Anul acesta mai devreme. Acestea singure cad cloște la curcă, curcile le scot, dar dacă dorim mai multe, le scoatem la incubator. La noi, în incubator durează vreo 28 de zile", a spus locuitorul satului Ruseştii Noi, Victor Plămădeală.

Un pui de o lună va putea fi cumpărat la preţul între 25 şi 30 de lei.

loading...

Lasă un comentariu