AU AJUNS PE MÂNA ESCROCILOR! Zeci de oameni au dat bani cu împrumut, în schimbul unei rate avantajoase

Embed:

Zeci de locuitori din nordul țării au ajuns pe mâna escrocilor. Oamenii au dat bani cu împrumut, în schimbul unei rate a dobânzii extrem de avantajoasă. Primele împrumuturi au fost întoarse la timp,dar din dorința de a se îmbogăți oamenii au continuat să dea bani unei femei din Fălești care dirija acestă cămătorie, până când au ajuns să nu-și mai primească banii. Când și-au dat seama că au fost mințiți ei au mers la poliție.

Ghenadie Bologan din Făleștii Noi a oferit la sfârșitul anului trecut un împrumut de nouă mii de euro, iar în mai puțin de două luni a primit 12 mii, cu o rata a dobânzii de 30 la sută. În scurt timp lui i s-a propus o ofertă și mai avantajoasă.

" A spus că are rude, lucrează cu Banca Națională. Mai întâi am dat 3,5 de mii de euro, după care ea m-a sunat și mi-a zis că este o ofertă, să schimb la un curs avantajos banii. Și eu am fost tras pe sfoară, am mai dat încă 17 mii se dolari. În loc de 17 mii urma să primesc 24 de mii de dolari."

În acestă capcană a picat și Natalia. Tânăra a oferit escrocilor 400 de mii de lei, bani pe care i-a adunat pentru a-și procura o locuință în capitală. Ea spune că a aflat despre oportunitatea de a câștiga bani de la o prietenă. În scurt timp și-a dat seama că o fost mințită, dar escrocii s-au grăbit să o liniștească.

"Spunea Natalia așteaptă că acum vin de la Chișinău, sunt cu sacul de bani și mă duc să-i duc banii mamei tale. Când am calculat câți bani i-am dat și am văzut ce sumă enormă era și nu am primit nimic înapoi, am început să-mi fac griji. Dar ea spunea să stau fără grijă, că mâine, poimâne o să-i primesc."

În aceeași situație s-a pomenit și Roman, care la fel ca și Natalia a preferat să nu-i arătăm fața. Bărbatul spune că a muncit mai mulți ani în Rusia pentru a-și procura o locuință. După ce a dat banii escrocilor și a înțeles că nu-i va primi în timpul apropiat, a fost nevoit să ia un credit bancar pentru a procura o casă. Tânărul nu a depus deocamdată o plângere la poliție. El spune că a fost anunțat că dacă o va face nu-și va vedea banii.

"A eliberat acte probatorii atunci când lua banii de la voi?-Nu. Totul era bazat pe încredere. Spunea că mulți și-au luat mașini, apartamente din banii pe care i-au câștigat aici și noi o credeam, nu am cerut acte, dovezi."

Anastalia Vavulea persoana căreia oamenii spun că i-au dat banii nu fost de găsit. Avocatul acesteia spune,însă, că femeia se declară nevinovată. Procurorii au stabilit că în perioada 2016 – 2017 bănuita a primit bani de la mai multe persoane. Suma pagubei se ridică la aproape patru milioane de lei. În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie.

"Deja avem 14 cauze penale. Suma prejudiciului se ridică la 4 milioane de lei, la moment se întreprind un șir de acțiuni pentru identificarea locului aflării acestor bani. În majoritatea cazurilor astăzi părțile vătămate nu pot prezenta niște acte care ar confirma că într-adevăr au predat așa sume acestei persoane."

Potrivit angajaților Inspectoratului de Poliție din Bălți recent doi locuitori ai orașului s-au plâns să sunt și ei victime ale acestei escrocherii.

" În Inspectoratul de Poliție din Bălți au fost înregistrate două plângeri. În baza acestor plângeri au fost pornite două cauze penale, dar deoarece infracțiunile date au fost comise pe teritoriul raionului Fălești ele au fost remise după competență teritorială",a spus ofițer de presă IP Bălți, Eugenia Malceanov.

Procurorii nu exclud că numărul victimelor este mult mai mare. Dacă vina Anastasiei Vavulea va fi dovedită, aceasta riscă până la 14 ani de pușcărie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu