Au acţionat la comanda lui Caramalac. Şapte învinuiţi de tentativa de omor asupra lui Vlad Plahotniuc au ajuns pe banca acuzaţilor (FOTO)

Embed:

Şapte indivizi învinuiţi de tentativa de omor asupra liderului PDM, Vlad Plahotniuc, au ajuns pe banca acuzaţilor. Dosarul penal a fost trimis pe masa magistraţilor, iar procurorii şi poliţiştii au prezentat astăzi noi probe video şi audio, care demonstrează implicarea vădită în acest caz. Oamenii legii au declarat și faptul că acești indivizi au acţionat la comanda autorității criminale, Grigore Caramalac, zis Bulgaru, învinuit în acelaşi dosar şi dat în căutare internaţională.

Potrivit procurorilor, Grigore Caramalac a apelat anul trecut la grupul criminal condus de amicul său cu un trecut dubios, Valerian Zabolotnâi. Acesta e preşedintele Fondului Internaţional al Veteranilor de Sport "IFAVIS", care i-a inclus, apoi, în schemă pe Stepan Chirov, Dmitrii Şevcenko şi Iurie Parhomenco.

"Cunoscând despre faptul că nu va reuşi să execute un omor de unul singur şi mai important conştientizând faptul că după săvârşirea omorului va fi lichidat la comanda aceluiaşi Grigore Caramalac pentru a şterge urmele infracţiunii a apelat la un cunoscut de-al său, Adamovici Alexandru", a spus Vitalie Busuioc, şef-adjunct al PCCOCS.

Alexandru Adamovici este din Ucraina şi are o biografie criminală impresionantă. A fost judecat de mai multe ori, inclusive pentru omor intenţionat. El a atras la rândul său alţi doi indivizi. Cei trei s-au deplasat în ţara noastră pentru a stabili ţinta şi itinerarul acesteia, dar şi căile de acces şi retragere. Ulterior, au găsit şi doi executori ai crimei, foşti participanţi la conflictul din Estul Ucraineicare. Ajutaţi de alţi trei cunoscuţi de-ai lui Parhomenco, aceştia au venit de mai multe ori la Chişinău, traversând illegal frontiera de din Ucraina. Între timp, membrii grupului criminal au procurat un automobil şi au făcut rost de patru aruncătoare de grenade, două pistoale, muniţii, dar şi obiecte pentru deghizare. Interlopul Caramalac s-a oferit să plătească 200 de mii de dolari pentru lichidarea fizică a lui Plahotniuc.

"Persoana de la Moscova este nedumerită despre faptul că în privinţa lui sunt pornite careva cauze penale, în viziunea lui", a precizat Ion Iachimov, şef al INI. 

Hoţul în lege figurează ca învinuit şi a fost anunţat în căutare internaţională. Iar extrădarea sa a fost refuzată de autorităţile din Rusia.

"Oricum o să cerem şi o să insistăm în măsura posibilităţilor şi a prevederilor legale să cerem extrădarea lui pe teritoriul Republicii Moldova", a afirmat Vitalie Busuioc, şef-adjunct al PCCOCS.

Suma plătită de Caramalac se pare că nu a fost pe placul membrilor schemei criminale.

Gruparea a intrat în octombrie 2016 în vizorul oamenilor legii din Ucraina pentru o serie de infracţiuni grave, între care omor la comandă, comis în Republica Moldova. Autorităţile din ţara vecină au trimis în martie 2017 informaţiile organelor de drept din ţara noastră, care au început investigaţiile.

"La momentul remiterii acestei informaţii nu se cunoştea nici cine este comandatarul, nici cine este ţinta atacului respectiv", a precizat Busuioc. 

În urma percheziţiilor desfăşurate în ţara noastră, dar şi în ţara vecină, oamenii legii au ridicat un lot impresionat de arme.

"Pistoale PMP cu amortizator, pistol automat Kalaşnikov, arme de vânătoare, un lot impresionant de muniţii", a subliniat Ion Iachimov.

Indivizii sunt acuzaţi de patru infracţiuni: pregătirea omorului la comandă, păstrarea ilegală a armelor şi a muniţiilor, intrarea şi şederea ilegală în ţara noastră, dar şi trecerea clandestină a frontierei. O parte dintre ei au recunoscut cele încriminate. Toţi riscă ani grei de puşcărie. Opt persoane au fost reţinute în aprilie la Chişinău, iar alte nouă, în ţara vecină.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu