Atmosferă încinsă la ONU. Liderii mondiali au fost luați la socoteală de activiștii de mediu

Embed:

A tunat și a fulgerat la summitul ONU pentru climă, care a avut loc la New York. Activiștii de mediu le-au reproşat liderilor mondiali insuficienta reacţie în faţa schimbărilor climatice. Cea mai puternică voce a fost cea a Gretei Thunberg, care a lansat acuzații dure la adresa șefilor de stat și de guvern prezenţi în sală.

”Cum îndrăzniți? Mi-ați răpit visurile și copilăria cu vorbe goale. Și totuși, eu mă număr printre norocoși. Oamenii suferă. Oamenii mor, ecosisteme întregi se prăbușesc. Suntem la începutul unei distrugeri în masă, însă voi vorbiți numai despre bani și despre iluzia unei eterne creșteri economice. Cum îndrăzniți”, a spus activista de mediu, Greta Thunberg. 

Cu lacrimi în ochi, adolescenta de doar 16 ani le-a reproșat liderilor mondiali că îngroapă viitorul unor generații când ignoră avertismentele comunității științifice legate de încălzirea globală. Ea a fost susţinută şi de Papa Francisc, care a lansat un mesaj special prin intermediul unei înregistrări video.

”Trebuie să ne întrebăm dacă există voință politică pentru alocarea de resurse umane, financiare și tehnologice pentru a contracara efectele negative ale schimbărilor climatice și pentru a ajuta populațiile cele mai sărace și vulnerabile care suferă cel mai mult”, a spus liderul Bisericii Catolice, Papa Francisc. 

Liderii mondiali s-au lăudat cu reușite care nu au adus însă efecte vizibile și s-au întrecut în promisiuni.

”UE a întrecut deja pragul de reducere propus pentru 2020 și îl va întrece și pe cel stabilit pentru 2030. În loc să reducem emisiile cu 40%, ne așteptăm că acestea vor fi reduse cu aproximativ 45% comparativ cu nivelul din anul 1990”, a menţionat președintele Consiliului European, Donald Tusk. 

”În 2030 vrem ca 2/3 din energie să fie regenerabilă și în 2022 vom opri treptat toate centralele nucleare din țară. Până în 2038 vom renunța la cărbune”, a menţionat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. 

Președintele francez, Emmanuel Macron, i-a îndemnat pe ceilalți lideri mondiali să respecte Acordul de la Paris.

”Noi, ca șefi de stat și de guvern, trebuie să lucrăm împreună pentru a reacționa mai rapid. Avem nevoie de Acordul de la Paris și să respectăm obiectivele acestuia”, a declarat președintele Franței, EmManuel Macron.

La summit și-a făcut apariția și președintele american, Donald Trump. Liderul de la Casa Albă, care s-a arătat în repetate rânduri sceptic cu privire la încălzirea globală și care a retras SUA din Acordul de la Paris, a venit doar pentru a asculta discursurile, însă a părăsit sala după 10 minute.

loading...

Lasă un comentariu