ATENŢIE! Un nor de praf saharian VA AJUNGE DISEARĂ în Moldova

Norul de praf saharian care a acoperit ieri Italia și Ungaria ar putea ajunge diseară şi în Moldova. Potrivit meteorologilor, cantități enorme de praf vor fi transportate peste Mediterana centrală și de est, Munții Balcani dar și părțile sudice ale Europei.

Praful saharian a ajuns și în România. La Oradea, mașinile oamenilor au fost acoperite de o peliculă fină de praf, în timp ce la Timiș ploaia a lăsat urme de noroi roșiatic pe mașini și pe ferestrele locuințelor, scrie digi24.ro

Condițiile atmosferice, vântul și presiunea scăzută din Marea Mediterană și din Nordul Africii au favorizat deplsarea acestei mase de aer cald, încărcată cu praf saharian. În Italia, cerul a căpătat o nuanță roșiatică, iar în munții Alpi zăpada s-a colorat într-o culoare subtilă de roz și portocaliu.

Fenomenul se va resimţi mai tare în cursul zilei de marţi, atunci când praful va ajunge şi în Republica Moldova. Astfel, concentraţia particulelor de praf şi nisip saharian va creşte în aer, urmând ca miercuri să se retragă, odată cu intrarea unui front de aer rece care va curăţa atmosfera.

Fenomenul poate cauza probleme în special astmaticilor sau celor care suferă de alte afecțiuni respiratorii ori pulmonare. 

Astfel, dacă e să credem predicțiilor după modele meteo ale Universității din Atena, atunci pentru Republica Moldova, cantitatea de praf va fi între 500 și 1000 de miligrame per metru pătrat. Cea mai mare intensitate a prafului este prognozat pentru astăzi seară, ora locală 21:00.

Totodată, Serviciul Hidrometeorologic de Stat nu a emis deocamdată nici o avertizare mtereologică.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu