Atenţie! Sute de tone de ulei de măsline fals, vândut în Europa

Sute de tone de ulei de măsline contrafăcut au ajuns, în ultimii ani, în restaurante şi magazine din mai multe ţări europene. Falsificatorii erau adevăraţi alchimişti: colorau cu diferite substanţe uleiul de floarea soarelui şi apoi îl vindeau ca pe ulei extravirgin de măsline. Poliţiştii au arestat 24 de indivizi. Prejudiciul este imens, cel puţin opt milioane de euro.

Fabricat şi îmbuteliat într-un depozit din oraşul Foggia, uleiul contrafăcut pleca apoi spre restaurante şi magazine din toată Italia şi chiar la export în Europa.

Autorii fraudei erau adevăraţi chimişti. Combinau ulei de floarea soarelui şi coloranţi cu o aşa pricepere, că era greu de identificat la nivel vizual. În fiecare lună, 46 de tone mergeau doar spre Germania. Cu etichetă de ulei extravirgin şi cu un aspect aproape perfect. 

Ca să vândă uleiul fără probleme, suspecții au creat companii fictive şi cereau un preţ foarte mic.

Numită "Aurul galben", investigaţia este, potrivit anchetatorilor, una dintre cele mai importante din ultimii ani. Poliţişti au confiscat proprietăți în valoare de 100 de milioane de euro.

Lăudat pentru beneficiile sale pentru sănătate, uleiul de măsline este folosit în toată lumea. Un studiu realizat în 2018, în Franţa, arată că una din souă sticle de ulei extravirgin este falsă.

Chiar Comisia Europeană a atras atenţia în trecut că uleiul de măsline cel mai contrafăcut produs alimentar din Europa, scrie observator.tv

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu