ATENȚIE ȘOFERI! Cum se circulă la această oră pe drumurile naționale din țară (GALERIE FOTO)

Traseele naționale sunt practicabile și se circulă în condiții de iarnă.Pe drumurile naționale se efectuează continuu lucrări de deszăpezire, iar circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată. 

Autoritățile îndeamnă oamenii să nu plece la drum decât dacă este neapărat necesar și să nu plece la drumuri lungi.

Astăzi, în toată țara cerul va fi acoperit de nori şi vor cădea precipitaţii slabe sub formă de ninsoare şi lapoviţă. Pe drumuri se va menţine polei.

Totodată, codul galben de gheaţă fragilă, care prezintă pericol, rămâne valabil până pe 25 ianuarie

Ministerul Economiei și Infrastructurii atenționează pietonii și conducătorii auto să fie prudenți în trafic, să respecte cu strictețe regulile de circulație, indicatoarele rutiere și nu să pornească neechipați la drum.

Pe drumurile naționale se efectuează lucrări de patrulare și combaterea lunecușului, iar circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată. În procesul tehnologic la această oră au fost antrenate – 325 utilaje speciale, 2.107 material antiderapant și 368 muncitori rutieri.

În aceste condiții, conducătorii auto sunt îndemnați să se deplaseze cu viteză redusă atât în localități, cât și în afara lor, să păstreze o distanță mai mare între automobile, astfel încât să reușească manevra de frânare, să evite parcarea autovehiculelor în apropierea copacilor.

Pentru mai multe informații despre condițiile de circulație rutieră în perioada de iarnă, cetățenii pot accesa site-urile www.asd.md și www.mei.gov.md.

De asemenea, în perioada de iarnă, serviciul operativ al Î.S. ,,Administrația de Stat a Drumurilor” activează în regim non-stop la numerele: 022-74-89-61, 022-22-55-30, 060477177.

În același timp, pe traseele naționale sunt amplasate 40 de camere video, care asigură monitorizarea și vizualizarea stării drumurilor în timp real –http://asd.md/camera-video.

Noul val de ninsoare a scos iarăşi drumarii pe străzi şi şosele. Doar în Chişinău, 62 de autospeciale au intervenit toată noaptea pentru a curăța orașul.

Unii şoferi nu au întâlnit dificultăți în trafic, alții însă cu greu au făcut față condițiilor meteo. 

"Eu vin de la Vadul lui Vodă, e curățat. Se poate de circulat.” 

„Puţin mi-a fost greu, dar dacă ești atent se circulă bine.” 

„ Se putea mai bine de curățat. Nu înţelegi unde este asfaltul și unde e polei și atunci conduci cu maximum 45 km/oră.”

Drumarii continuă lucrările și la această oră pentru a evita blocaje în trafic. În ajutorul șoferilor ajunşi în dificultate au venit și câțiva tineri cu mașini de teren. 

Peste zece mașini de teren au intervenit în Capitală, pe șoseaua Balcani, în Bubuieci și Ialoveni.

Poliţiştii anunţă că un bărbat de 63 de ani a murit în această dimineaţă într-un accident care a avut loc pe drumul care leagă satele Sagaidac şi Zloţi din raionul Cimişlia.

Iniţial, conducătorul auto a pierdut controlul volanului şi s-a izbit într-un parapet. După accident el a ieşit din maşină, însă a fost lovit de un alt automobil. În urma impactului, victima a murit pe loc. În total, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 87 de accidente rutiere.

Starea drumurilor la moment

Inspectoratul Național de Patrulare informează că pe parcursul nopţii şi până la moment continuă să ningă în unele regiuni ale țării, drumuri locale și trasee naționale blocate nu sunt, însă transportul circulă cu dificultate din cauza zăpezii pe carosabil. Echipajele de patrulare însoțesc autospecialele pentru deszăpezirea drumurilor și presărarea materialului antiderapant.

Timp de a 24 ore 457 de ofițeri de patrulare au activat în regim sporit pe întreg teritoriul țării și au intervenit la deblocarea din zăpadă la 14 unităţi de transport cu oameni. Iar conducătorii auto indiferent de timpul de afară continuă să conducă cu viteză excesivă, peste 100 de șoferi au fost depistați în trafic că conduceau cu peste limita de viteză. Totodată, avut loc 8 accidente rutiere soldate cu 8 persoane care avut de suferit diferite traumatisme.

Astfel, INP reamintește conducătorilor auto:

- să nu pornească la drum fără să-și chipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
- obligatoriu să verifice starea instalaţiei de încălzire, a nivelul antigelului, a ştergătoarelor de parbriz şi a jetului de apă;
- să verifice starea frînelor;
- să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip;
- pentru deplasările în afara localităţilor conducătorii auto trebuie să îşi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient și să aibă în mașină o pătură;
- dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ!
- să conducă cu viteză redusă;
- benefic ar fi să aveți o lanternă de buzunar și un termos cu ceai, iar bateria telefonului să fie încărcată ca să puteți suna în caz că aveți nevoie de ajutor.

În cazul în care vă aflați într-o dificultate și aveți nevoie de ajutor nu ezitați să solicitați susținerea celui mai apropriat echipaj de patrulare s-au sunați la 112.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu