ATENȚIE ȘOFERI! Cod galben de ninsori și lapoviță. Cum se circulă la această oră pe drumurile din țară (GALERIE FOTO)

(UPDATE 11:45) Conform datelor angajaților Inspectoratului Național de Patrulare care activează în mod sporit pe traseele naționale, la această oră în raioanele din zona Centru din țară se înregistrează precipitații sub forma de ploaie și lapoviță, dar se circula fără dificultăți. În zona Nord, precipitații sub formă de lapoviță, drumurile sunt accesibile, transportul circulă în regim normal, iar la Sud plouă și pe alocuri persistă ceață.

La moment pe întreg teritoriul țării sunt implicați 524 inspectori de patrulare și 168 echipaje mobile la fluidizarea traficului și securitatea circulației rutiere, totodată, însoțesc autospecialele care împrăştie material antiderapant solid pe trasee.

Menționăm că, Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis vreme instabilă, fapt ce poate duce la o circulație mai dificilă, din motiv că carosabilul poate fi acoperit cu gheață, polei sau chiar zăpadă.

Astfel, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă șoferilor să adapteze viteza și să păstreze o distanţă faţă de ceilalţi participanți la trafic, pentru a evita deraparea sau patinarea, care pot favoriza producerea accidentelor rutiere. Totodată, reduceți din timp viteza, cu frâna de motor la efectuarea virajelor. Nu bruscați comenzile autovehiculelor și a frânei pe carosabilul acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei. Semnalizați din timp orice manevra pe care intenționați să o efectuați și nu vă angajați în depășiri care pot pune în pericol siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic. De asemenea, nu staționați și parcați automobilele pe marginea drumurilor, pentru a permite autospecialelor la dezepezirea și prelucrarea carosabilului.

Pietonii sunt rugați să traverseze strada doar la trecerile de pietoni după o asigurare temeinică.

Stimați cetățeni, vă rugăm ca în cazul în care vă aflați pe un traseu național sau drum național și observați că se circulă cu dificultate, sesizați cel mai apropiat echipaj de patrulare, sau apelați 112.

(09:50) Atenție șoferi! Se circulă pe timp de ploaie și carosabil umed pe drumurile din țară.

Inspectoratul Naţional de Patrulare informează că, la această oră pe teritoriul ţării se circulă în condiții de precipitații sub formă de ploaie, iar în raionul Rezina chiar sub formă de lapoviță. INP avertizează șoferii că din motiv că suntem în perioada rece a anului, ploaia se poate transforma în lapoviță, iar carosabilul poate fi alunecos.

Astfel, INP recomandă șoferilor:

  • să mărească distanţa de siguranţă în mers;
  • să utilizeze luminile de întîlnire;
  • să evite efectuarea manevrelor în trafic – depăşiri;
  • să folosească atât sistemul de iluminare-semnalizare, cît şi pe cel de climatizare;
  • să se asigure că parbrizul, geamurile laterale şi luneta asigură o vizibilitate foarte bună;
  • să fie siguri că au în bună stare de funcţionare ştergătoarele, instalaţia de climatizare şi dezaburire;
  • să cupleze centura de siguranță;
  • să aibă mașinile echipate cu pneuri de iarnă.

Totodată, pietonii sunt avertizați să traverseze numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă. Nu traversați prin fața sau prin spatele autovehiculelor oprite.

Menționăm că, ofițerii de patrulare activează în mod sporit pentru asigurarea circulației rutiere și siguranța cetățenilor, iar în caz de necesitate sesizați cel mai apropiat echipaj de patrulare sau apelați la 112.

PUBLIKA.MD amintește că pentru astăzi, meteorologii au emis pentru azi cod galben de lapoviţă şi ninsoare în toate raioanele. Temperaturile, ziua, vor varia între minus un grad şi plus patru. De asemenea, rămâne valabil codul galben de vânt, care va sufla în rafală cu până la 70 de kilometri pe oră.   

Potrivit meteorologilor, tendinţa de răcire se va menţine şi săptămâna viitoare. Vremea se înrăutăţeşte substanţial şi în ţările vecine.

Până duminică, temperaturile vor scădea până la minus cinci grade pe timp de zi şi până la minus şapte pe timp de noaptea.

De asemenea, pe arii extinse vor cădea ninsori, însă nu în cantităţi mari. Iar în Ucraina, termometrele vor arăta ziua până la minus două grade, iar noaptea - minus 12 grade. 

Specialiştii le recomandă oamenilor să nu treacă prin apropierea copacilor, să ocolească firele electrice căzute la pământ, să evite parcările în apropierea arborilor şi să nu aprindă focul în spaţiile deschise.

Potrivit meteorologilor, temperaturile generoase de care ne-am bucurat timp de câteva zile sunt, de fapt, anormale pentru această perioadă a anului. Specialiştii susţin că săptămâna trecută temperatura medie ar fi trebuit să varieze între -1 şi -4 grade Celsius, în loc de +4, +6 cât au indicat termometrele.

Potrivit angajaţilor Serviciului Hidrometeorologic de stat, temperaturile resimţite de corpul uman vor fi mai scăzute decât cele indicate de termometre.

"Putem avea şi intensificări de vânt, ceea ce va da o senzaţie de o vreme şi mai rece. Dacă ne aşteptăm la valori de -3 şi -8 pe timp de noapte, acestea se vor simţi ca temperaturi şi mai scăzute, până la -15 grade Celsius. Iar pe timp de zi, dacă ne aşteptăm la valori de +2, + 7 grade Celsius în prima parte, să se resimtă ca -5, -6 grade Celsius", a spus meteorologul Ghenadie Roșca.

Deşi specialiştii dau asigurări că frigul nu va afecta culturile agricole, unii oameni sunt îngrijoraţi.

Medicii spun că oscilaţiile de temperatură îi face mai vulnerabili în faţa viruşilor pe copii şi vârstnici. Sensibili sunt şi pacienţii cu alergii, cei cu probleme respiratorii sau boli de inimă.

"Sigur că organismul nu reuşeşte să se adapteze. În primul rând trebuie să avem în vedere că pot fi un şir de maladii acute, ca renite, bronşite, tranheo-bronşite, pneumonii. Factorii temperaturi scăzute, influenţează mai ales la acei pacienţi, care deja au o maladie, de aceea în perioada asta de avut grijă de unii parametri cum ar fi tensiunea arterială, temperatura, pulsul", a afirmat şeful Secţiei de internare, Spitalul numărul 1, Viorel Smolnițchi.

Duminica trecută s-au înregistrat cele mai înalte valori termice din acest an - +16 grade Celsius.

Dacă ai fost martorul unei situaţii interesante, expediază imaginile surprinse pe adresa contact@publika.md sau prin intermediul opţiunii ŞTIREA TA, de pe site-ul PUBLIKA.MD, iar acestea vor fi văzute de o țară întreagă. 

Totodată, puteți să ne trimiteți materiale și pe  sau  Whatsapp la telefonul 060 88 11 00.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu