Atenţie, şoferi! Ce AMENZI ar putea primi conducătorii prinşi cu telefonul în mână în timp ce conduc

Embed:

Şoferii vor fi pedepsiţi nu doar pentru că vorbesc la telefon în timp ce conduc, ci şi dacă scriu mesaje sau accesează internetul la volan. Cu o astfel de propunere au venit deputaţii din grupul PPEM.

Dacă documentul va fi adoptat de Parlament, şoferii vor primi o amendă de 1200 de lei şi trei puncte de penalizare. Dacă abaterea se va repeta, sancţiunea va ajunge până la 3000 de lei. Excepţie vor fi cazurile când mobile sunt utilizate în calitate de dispozitiv GPS.

"Datele din alte ţări, vorbim aici de Irlanda, Olanda, arată că 10% din accidente se petrec inclusiv din cauza folosirii telefoanelor mobile şi dispozitivelor similare", a declarat Mihaela Spătaru, deputat PPEM. 

În Moldova nu se fac astfel de statistici, însă datele INP arată că, anul trecut, s-au produs peste 2500 de accidente din cauza imprudenţei şoferilor, soldate cu 273 de morţi.

"Şoferii sunt sustraşi pentru a prinde un post de radio sau purtând o discuţie cu cineva din pasageri aflaţi în vehicul", a menționat Viorel Bulimaga, specialist superior Direcţie INP.

Studiile arată că pentru a scrie un mesaj scurt ai nevoie de cel mult şase secunde. Dacă ai fi la volan şi ai conduce automobilul cu o viteză de 50 de kilometri la oră, asta înseamnă că ai parcurge aproximativ 70 de metri fără a fi atent la drum. Iar în cele câteva secunde ai putea evita o tragedie. 

De această iniţiativă legislativă sunt vizaţi conducătorii de ciclomotoare, bicicliştii şi căruţaşii, care vor primi amenzi de până la 600 de lei pentru orice încălcare.

Unii conducători auto le susţin. Alţii cred că amenzile propuse ar fi prea mari.

"- Este o lege foarte bună.
- De ce?
- Trebuie să fie atenţi la trafic, nu să vorbească sau să scrie mesaje."

"E posbil să fie amendă, dar nu aşa de scump. - Da cât credeţi? - Vreo 200, 300 de lei ajunge. - Plus trei puncte de penalizare. - Nu, fără."

"- Dvs scrieţi mesaje atunci când sunteţi la volan? - Nu, nu pot să-mi permit.
- Dar pe reţelele se socializare staţi?
- Nu.
- Nici când sunteţi la semafor?
- Nu.
- Văd că sunteţi cu telefonul în mână.
- Mereu este lângă mine, dar vedeţi că este închis."

"- Dvs crieţi mesaje când conduceţi? - Câteodată. - Aţi fi gata să achitaţi o amendă? - Da, oricând. "

Şi pietonilor li se pare o idee bună.

"Trebuie să fie atenţi la drum."

"Numărul accidentelor se majorează, iar una dintre cauze este că oamenii nu sunt atenţi la drum, pentriu că atenţia le este sustrasă de internet sau altceva, desigur sunt pentru."

Şi în Canada, Marea Britanie, Franţa, Germani şi Rusia există astfel de prevederi în legislaţie, iar amenzile se ridică la câteva mii de euro. În prezent legislaţia prevede amendă de 600 de lei şi trei puncte de penalizare pentru şoferii care vorbesc la volan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu